Křehký a šťavnatý.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
200
g
máslo
140
g
studené, nakrájené na kousky
krupicový cukr
140
g
a 2 lžíce na posypání
žloutek
2
ks
z velkých vajec
švestky
300
g
vypeckované
ořechy
1
PL
sekané, lze nahradit mletými mandlemi
rozinky
1
hrst
Postup
1
Mouku prosijte do mísy, přidejte cukr, žloutky a máslo. Pomocí prstů vytvořte ‚drobenku‘ a tu zpracujte na pomoučené ploše v těsto. Zabalte do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a dejte na půl hodiny do chladničky.
2
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.
3
Těsto rozválejte na kulatou placku, švestky rozčtvrťte a mírně vtlačte do těsta.
4
Posypte zbylým cukrem, rozinkami a oříšky a pečte 15–20 minut, až okraje zezlátnou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestkové hody: 10 receptů se švestkami, co musíte zkusit(10 receptů)
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů)
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů)
- Na švestkách: 15 ověřených receptů se švestkami(15 receptů)
Komentáře
Dělala jsem ho z celozrné špaldové mouky a s minimem třinového cukru a byl výborný. Těsto bylo hodně křehké a šlo hůř vyválet. Koláč jsme jedli lžičkou.