0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort s kočičími jazýčky

Čokoládový dort s kočičími jazýčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort s kočičími jazýčky

3.9 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11642 kcal
Bílkoviny 280 g
Sacharidy 821 g
Tuky 787 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Samá čokoláda, všude kam se podíváš!

Suroviny

vejce 10 ks
žloutek 4 ks
moučkový cukr 200 g
citronová kůra 1 ČL
strouhaná
mouka pšeničná hrubá 300 g
škrob 60 g
máslo 180 g
rozpuštěné, + na vymazání plechu
Na čokoládový krém
mléko 250 ml
cukr 100 g
čokoláda na vaření 90 g
na kousky
škrob 20 g
rozšlehaný ve 2 lžících studeného mléka
máslo 250 g
Na polevu
čokoládová poleva 400 g
Na ozdobu
10 ks
kočičí jazýčky na ozdobu
1 hrst
čokoládové cereálie na ozdobu

Postup

1

Vejce, žloutky a cukr šlehejte v misce postavené nad hrncem s horkou, ale ne vroucí vodou, dokud se cukr nerozpustí. Misku sejměte a směs ještě pět až osm minut prošlehávejte metlou, až vznikne krémová hmota.

2

Mouku prosátou se škrobem přisypávejte k vejcím s cukrem a zatírejte ji vařečkou. Přidejte citronovou kůru a vlijte máslo, promíchejte.

3

Troubu předehřejte na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Na vymazaný a pečicím papírem vyložený plech vlijte piškotovou hmotu, rozetřete ji pomocí stěrky a pečte čtvrt hodiny, až je na dotek suchá.

4

Krém: Svařte v kastrůlku mléko s cukrem a přidejte čokoládu. Do horké směsi přilijte škrob a za stálého míchání na mírnějším ohni povařte asi tři minuty (do zhoustnutí). Takto připravený základ nechte vychladnout. Mezitím utřete vařečkou ve větší misce máslo. Postupně do něj zatřete vychladlou čokoládovou směs.

5

Plát těsta rozkrojte na stejně velké obdélníky, čtverce… vaší kreativitě se meze nekladou: vláčnému těstu můžete pomocí vykrajovátek dát třeba tvar srdcí či hvězd. Potírejte je čokoládovým krémem, vrstvěte na sebe a zakončete těstem.

6

Polevu připravte podle návodu na obalu. Pečlivě ji rozetřete na připravené řezy, nejlépe širokým nožem. Než stihne poleva ztuhnout, ozdobte dort kočičími jazýčky a kuličkami čokoládových cereálií nebo jinými ozdobami – trochu je do polevy vmáčkněte. Alespoň hodinu chlaďte; před podáváním seřízněte případné nehezké okraje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit