Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dokonalá svíčková pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 69
Více než dvě hodiny Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7744 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 482 g
Tuky 517 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou to paradoxy! Právě u nejobdivovanější položky české kuchyně nikdo neví, jaký je ten pravý recept. Hovězí svíčková vyžaduje jistou dávku péče a dostatek kořenové zeleniny. Svíčkovou pečte v celku, aby neztratila svou jemnost a kouzlo, kvůli kterému omáčku tolik milujeme. A abyste i vy mohli v kuchyni zazářit, předvedeme vám recept na svíčkovou, který má k ideálu proklatě blízko.

Suroviny

pečeně
slanina 200 g
na klínky
mrkev 3 ks
velká
celer 1 ks
menší
petržel 1 ks
velká
nakládané
hořčice plnotučná 2 PL
ocet 20 ml
oloupané, zbavené bílé vrstvy a nakrájené + 1 citron pokrájený na plátky (na ozdobu)
tymián 1 ČL
sušený
nové koření 8 kuliček
slunečnicový olej 200 ml
máslo 120 g
rozdělené na třetiny
sůl 2 PL
pepř bílý 2 PL
mletý
Navíc
(nemusí být)
Na zátřepku

Postup

1

Mrkev, cibuli, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejte třetinu oleje se třetinou másla a osmahněte v něm zeleninu. Pozor, zelenina se nemá dusit – proto se také strouhá nahrubo.

restování zeleniny na svíčkovou

2

Po třech až čtyřech minutách přihoďte bobkový list, tymián a nové koření. Smažte ještě tři minuty a směs zasypte cukrem. Promíchejte a cukr nechte zkaramelizovat – to je jeden z klíčových okamžiků, který rozhoduje o chuti celé svíčkové.

3

Přidejte nakrájené citrony, dvě lžíce brusinek a hořčici. Všechno znovu osmahněte, přilijte ocet a nechte ho vyvařit. Doplňte dvěma lžícemi vody a promíchejte. V tuhle chvíli vzniká základ správně navinulé omáčky.

špikování masa na svíčkovou

4

Maso na několika místech nařízněte a do otvorů zatlačte slaninu tak, aby pokud možno nevyčnívala. Máte-li špikovací jehlu, můžete proužky slaniny protáhnout po celé délce masa. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.

5

Maso ze všech stran rovnoměrně osolte a opepřete a stejně rovnoměrně ho opečte na pánvi na zbylém oleji a druhé třetině másla. Vložte do pekáče, přidejte zeleninový základ a pomalu pečte. Po upečení slijte omáčku a maso uchovejte v teple.

mixování zeleniny

6

V kastrolu nebo velké pánvi  přiveďte omáčku k varu a přilijte do ní zátřepku. Mimo oheň vmíchejte poslední kousek másla; omáčka pak bude už úplně sametová a získá barvu kávy s mlékem.

dokončení omáčky

7

Přelijte omáčku zpátky do pekáče k masu. Svíčkovou můžete nechat rozležet i do druhého dne. Maso podávejte nakrájené na plátky, přelité omáčkou, s brusinkami, citronem, případně (zakysanou) smetanou. A pochopitelně s knedlíkem!

Tip Apetitu:

Ozdobné vyšívání
Špikovací jehla do výbavy šéfkuchaře (i aspirujícího amatéra) určitě patří. Slaninu nechte před protahováním ztuhnout v chladničce. Nakrájené úzké proužky uzavřete do jehly a protáhněte masem, v němž se díky mechanismu jehly pěkně usadí. Největší výhoda? Profesionálně vypadající výsledek. Špikovací jehla je k mání v běžné síti domácích potřeb.

Několik kroků k lahodnému úspěchu

  • Promyšlená kombinace zeleniny: Svíčková se absolutně neobejde bez té kořenové: mrkve, celeru, petržele. Ani cibule nesmí chybět. Dále pečení, nikoli dušení masa. Jenom tak se dá dosáhnout opravdu vyvážené chuti, protože si samo maso zachová dostatek šťávy, kterou má správná pečeně mít.
      
  • Brusinky zakleté přímo do omáčky: Jednoduše geniální tah, který (spolu s povařením citronu) dodá svíčkové nezaměnitelnou chuť.
      
  • Také maso z jatečných býků. Je šťavnaté, obsahuje víc bílkovin než kravské a je celkově chutnější.
      
  • Vyvážená kombinace koření a dochucovadel: Použití běžné plnotučné hořčice možná vypadá jako laciný trik, ale při uvedeném postupu dodá právě tahle přísada omáčce hladkost a přispěje k žádoucí sladkokyselosti. Nemusíte mít obavy, pokud se vám výsledná chuť zdá ostřejší – varem se zjemní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

28.07.2006 13:00
Souhlasím s el-lobo. Nevím, kdo to vymyslel, zahušťovat omáčku hladkou moukou. Fuj. A maso určitě naložit, a klidně i na 2 dny, aby pořádně natáhlo chutě.
06.12.2006 14:17
Musím oponovat, s v podstatě stejným receptem mám několikaletou zkušenost a z ní vyplývá, že maso není nezbytné nakládat. Naopak, u svíčkové považuji za základ omáčku, a právě osmažení zeleniny, mírné zkaramelování cukru (dávám přírodní) a hořčice způsobují tu charakteristickou chuť omáčky. S citrony a octem doporučuji opravdu šetřit oproti receptu. Mám zkušenost i se "svíčkovou" bez masa - občas tento recept používám k vaření sojového masa - mohu doporučit, je opravdu vynikající.
30.12.2007 07:51
Ano, to je ono. Díky, El -lobo. :-)))
12.07.2008 19:46
I LOVE SVICKOVA :-*
12.07.2008 19:48
Mišulko miluju tě a tu tvojí svíčkovou ještě víííc.....si skvělá!!!!!!:-*miluju tě lásko moe:-*
07.05.2008 11:00
Také maso nakládám, může být i 3 dny v lednici, je tím lepší. Máslem ho nepolévám, ale dělá se to. Je pravda, že když je hodně zeleniny, nemusíte dávat do omáčky mouku, nebo jen málo. Je to mnohem lepší. Vyzkoušela jsem dušení, pečení, nakonec dělám svíčkovou ve velké titanovo-keramické pánvi. Nejdřív osmažím zeleninu (nejlépe na másle nebo kvalitním olivovém,popř. jiném rostl. oleji), pak zvlášť osmahnu maso a nakonec to dusím dohromady. Opečená zelenina pustí šťávu, ta se nasákne do masa. Když je maso skoro hotové, rozkrájím ho na plátky a dodusím v zelenině. V troubě se mi zelenina vždycky vypekla, takhle mi do omáčky zbyde větší množstí. Přidávám 12%ní smetanu. Na závěr hotovou omáčku dochucuji balsamikovým octem (je sladkokyselý), zásadně ji dělám den předem a vždy podávám s brusinkami. I bez karamelového základu je vynikající a celá rodina si pochvaluje.
29.03.2006 16:11
Stalo se mi to samé, protože v časopisu bylo 200 ml octa místo 20, co je uvedeno tady. Říkala jsem si, je to divné, že je ho tolik, ale asi vědí, co dělají. Jojo, nevědí a nestalo se mi to u receptů v Apetitu poprvé.
23.03.2006 16:32
Dejte si prosim pozor na tento recept! Celou svickovou jsem musela vylit! Proc? Presto ze jsem postupovala krok za krokem a ingredienci jsem davala presne podle receptu, vysledny chutovy dojem byl - PREKYSELENE! Mnozstvi citronu naprosto neodpovida. Moje 3 hodinove snazeni v kuchyni vyslo uplne nazmar a to jsem navic specialne kupovala biopotraviny a druhy den mela prijit tchyne... Hroznejsi zazitek si nedokazete predstavit. Skoda, vetsina receptu v Apetitu funguje, nevim, jestli ale nekdo zkousel tento. Dekuji Silvie
19.06.2006 15:57
Souhlasím, doporučené množství citronu a octu doporučuji snížit na polovinu. Nicméně když vařím tak i chutnám a tím se vyhnu nemilému překvapení.
27.02.2007 16:40
Mirku, když naliješ k zelenině 200 ml octa-jak bylo v tištěné verzi časopisu, tak ať tam pak přidáváš cukr, dvě balení 12% smetany, je to furt kyselé.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč