0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí roštěnec se sladkými cibulkami a pečeným česnekem

hovezi maso
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Hovězí roštěnec se sladkými cibulkami a pečeným česnekem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4619 kcal
Bílkoviny 466 g
Sacharidy 165 g
Tuky 221 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klidně upečte větší kus – sendvič se studenými plátky pečeného hovězího je labužnická záležitost

Suroviny

hovězí maso 2 kg
cibule červená 4 ks
velká
olivový olej 4 PL
a trochu na utření česneku
třtinový cukr 1 PL
tmavý
balzamikový ocet 1 PL
česnek 2
sůl
pepř
Na omáčku
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar hovězí 600 ml
kvalitní
balzamikový ocet 2 PL
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C, a vložte do ní dvě mřížky – jednu na pekáč s masem a druhou na zeleninu.

2

Hovězí po libosti osolte a opepřete, vložte do pekáče a pečte dvacet minut na každých 450 g váhy (respektive pětadvacet na středně propečené a třicet minut na dobře propečené maso). Podlévejte trochou vody, aby mohla vzniknout lahodná šťáva.

3

Mezitím oloupejte cibule (neodřezávejte kořínky), nakrájejte je na čtvrtky a vložte do pekáčku. Smíchejte olej, cukr a balzamikový ocet a směsí obalte cibulky. Odřízněte vršky hlaviček česneku, aby byly vidět stroužky. Zakapejte trochou olivového oleje a přidejte k cibulkám.

4

Tři čtvrtě hodiny před koncem pečení masa vložte pekáč s cibulkami a česnekem na spodní mřížku trouby a za občasného obracení pečte. Cibulky by měly změknout a zkaramelizovat a česnek by měl jít vytlačit palcem a ukazovákem.

5

Teď maso vyjměte z trouby, překryjte fólií (potravinářskou fólií nebo alobalem) a dejte ho odpočinout někam do tepla.

6

Mezitím připravte omáčku. V pekáči nechte jen asi lžíci tuku, vložte ho přímo nad plamen, přidejte mouku a půl minuty smažte. Postupně přimíchávejte vývar a odškrabávejte usazeniny ze dna pekáče.

7

Až vznikne hladká omáčka, míchejte, dokud trochu nezhoustne, a potom přidejte ocet a pomalu vařte asi pět minut. Před podáváním omáčku osolte, opepřete a přidejte všechnu šťávu, kterou jste mezitím získali z odpočívajícího masa. Pokud máte rádi velmi jemné omáčky, můžete ji propasírovat přes síto.

8

Hotovou pečeni podávejte se sladkými cibulkami a vyloupaným změklým česnekem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč