0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená rajčata
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
3.9 / 5. Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 923 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 107 g
Tuky 41 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečená rajčata, to je láska na celý život. Jsou šťavnatá, sladká a díky bazalce krásně voňavá.

Suroviny

rajče 6 ks
velká, na větviččce
olivový olej 3 PL
plus trocha na zakapání
balzamikový ocet 1 PL
necelá lžíce
česnek 2
nakrájené na jemné plátky
hnědý cukr 2 PL
bazalka hrst
čerstvá, lístky, jemně nakrájených
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Těžkou, nejlépe grilovací pánev nechte pořádně rozehřát na plotýnce.

2

Rajčata rozkrojte příčně napůl. Řezné plochy potřete olejem a touto stranou dolů klaďte na horkou pánev. Nechte asi minutu pražit, pak odstavte z ohně.

3

Přesuňte rajčata do mělké zapékací misky, tentokrát řeznou plochou nahoru. Povrch potřete octem a olejem, posypte česnekem a lehce poprašte přírodním cukrem. Osolte a opepřete.

4

Pečte asi hodinu. Že je hotovo, poznáte podle toho, že rajčata změknou a mají opečenou slupku. Pak je už jen nechte trochu zchladnout a dopřejte jim pár kapek oleje, octa a lístků bazalky.

Získejte náskok: Rajčata si můžete připravit pár hodin dopředu. Klidně je nechte úplně vychladnout, jen je nedávejte do lednice.

Související články

Krásná uvnitř i navenek: Jak rajčata prospívají pleti
  • Zajímavosti

Krásná uvnitř i navenek: Jak rajčata prospívají pleti

Rajčata patří již od 16. století, kdy se do Evropy dostala z Ekvádoru, mezi nejpopulárnější místní druh zeleniny. Vybírat si můžete mezi tyčkovou či keříčkovou variantou, k dostání je celá škála různých velikostí, tvarů a barev ...
Jaké druhy rajčat existují a jak je můžete využít v kuchyni?
  • Suroviny

Jaké druhy rajčat existují a jak je můžete využít v kuchyni?

Rajčata patří mezi ingredience, které mají v naší kuchyni po desetiletí své nezastupitelné místo. Na trhu existují stovky rajčatových odrůd lišící se tvarem, barvou i chutí. Seznamte se s těmi nejzajímavějšími a překvapte své nejbližší...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

Obchod Apetit