0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Převrácené ananasové koláčky

Převrácené ananasové koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Převrácené ananasové koláčky

4.6 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4891 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 581 g
Tuky 239 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

‚Převrácené‘ dezerty mají zvláštní půvab: pečou se náplní dolů, takže zkaramelizuje a získá báječnou pikantní chuť, a těsto zase nemá šanci přichytit se. Pokud chcete vysloveně moderní, stylový dezert na party, přidejte kokos a rum a koláčky upečte jednotlivě ve formičkách.

Suroviny

kokos strouhaný 50 g
máslo 100 g
plus navíc na vymazání formiček
krupicový cukr 200 g
vejce 3 ks
větší velikost
mouka pšeničná hladká 180 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vanilkový extrakt 2 ČL
nebo půl sáčku vanilinového cukru
mléko 130 ml
Na náplň
máslo 100 g
hnědý cukr 100 g
přírodní
rum 2 PL
tmavý
ananas 400 g
osušená kolečka z plechu
třešně 6 ks
kandovaný druh, viz Tip
K podávání
smetana
vanilkový krém lze vynechat

1 Troubu rozehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 stupňů. Šest formiček o objemu 200 ml vymastěte máslem. Vršky koláčků (náplň) vytvoříte tak, že dáte do rendlíku máslo, cukr a rum a všechno povaříte, dokud se cukr úplně nerozpustí; trvá to jen pár minut. Vzniklou směs opatrně rozdělte do formiček. Do lázně poté položte vždy jedno kolečko ananasu; doprostřed zapíchněte kandovanou třešeň.

2 Připravte těsto: dejte na pánev kokos a nasucho ho lehce opražte tak, aby získal světle zlatavou barvu. Stáhněte plamen a nechte kokos vychladnout. Poté ho smíchejte se zbývajícími přísadami a všechno dobře spojte.

3 Vzniklou směsí přelijte plátky ananasu. Formičky položte na plech a na dvacet minut vložte do rozpálené trouby; koláčky by měly pěkně vyběhnout. Až budou hotové, vyklopte je a podávejte se smetanou nebo vanilkovým krémem. 

Třešeň na dortu
Přírodní kandované třešně sice nejsou tak oslnivě rudé, ale chutnají úplně stejně jako ty přibarvené, a navíc neobsahují zbytečnou ,chemii‘. Poohlédněte se v prodejnách zdravé výživy, případně je nahraďte jiným druhem sušeného ovoce.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

Anonym

Když dám podle receptu dolu krém, na to ananas a pak těsto a koláčky po upečení obrátím, tak těsto zůstane dole, pak bude ananas a nahoře krém a ne jako na obrázku. Nechtělo by to spíš ananas, krém, těsto?

Obchod Apetit