0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3004 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 281 g
Tuky 158 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mléčná polévka zahuštěná moukou se vařila v celých východních Čechách – ale co rodina, to jiný recept. Někdo vejce zakvedlá rovnou do polévky, jiný je vaří natvrdo a třetí je nejdřív osmahne. Tady je naše oblíbená verze!

Suroviny

sušené houby 2 hrsti
nebo 150g mražených
brambory 4 ks
středně velké
smetana 250 ml
může být i zakysaná
bobkový list 2 ks
nové koření 6 kuličky
pepř 6 kuliček
kmín 1 špetka
drcený
mouka pšeničná hladká 2 PL
nebo světlé jíšky
bujon 1 kostka
houbový bujon nebo vývar zbylý po ambrozii
vejce 4 ks
rozšlehaná
máslo 2 PL
cibule 1 ks
na drobno
sůl
ocet

Postup

1

Sušené houby zhruba čtvrt hodiny povařte v půllitru vody. (Pokud použijete mražené, rozmrazte je.)

2

Pak je slijte a vložte do většího hrnce spolu s bobkovými listy, kmínem, novým kořením, pepřem a bramborami pokrájenými na kostičky. Zalijte vývarem nebo litrem a půl vody s rozpuštěným bujonem a osolte. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou.

3

Mezitím na másle osmahněte cibulku, a až zesklovatí, přidejte vejce a usmažte je. Z polévky vyjměte bobkové listy a případně i kuličky koření.

4

Ve smetaně rozkvedlejte hladkou mouku nebo jíšku. Přilijte do polévky, povařte a pak do ní zamíchejte vajíčka. Odstavte z ohně a opatrně, aby se polévka nesrazila, dochuťte octem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

Anonym

Polévka je výborná, akorát vajíčka jsem nesmažila, manžel protestoval :) ale zakvedlala jsem je do polévky. Tudíž cibuli jsem osmažila jako první a pak už jsem postupovala dle receptu. L.

Anonym

ta od mé babičky byla nejjednodušší - jen voda + hladká mouka rozmíchaná v mléce + vajíčko (zakvedlat do vroucí polévky), přiměřeně osolit - super! :)

Obchod Apetit