Pečená jablka s mascarpone

Pečená jablka s mascarpone

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4370 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 455 g
Tuky 258 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mimořádně harmonické spojení jablek se skořicí a rozinkami znáte ze závinu, taštiček i koláčů. Díky kopci mascarpone ovoněného vanilkou i jedlým jablečným ,dezertním talířkům‘ získáte body jak za jednoduchost, tak za originalitu.

Suroviny

jablka 4 ks
velká, pevná
rozinky 200 g
předem namočené ve vodě/čaji, slité, odkapané
ořechy 200 g
nahrubo mleté/sekané, lískové/vlašské
krupicový cukr 200 g
nejlépe přírodní
krupicový cukr
na posypání
máslo 4 PL
citron 1 ks
štáva a nasekaná kůra
vanilkový cukr 1 PL
mascarpone 200 g

1 Jablkům seřízněte vrchní část se stopkou jako pokličku. Lžičkou vydlabejte dužinu s jaderníkem tak, aby vám zůstaly soudečky s asi půlcentimetrovým okrajem. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C.

2 Rozinky v misce promíchejte s ořechy, cukrem, citronovou šťávou a drobně nasekanou jablečnou dužinou. Směsí naplňte jablka, navrch položte plátek másla a přiklopte ‚pokličkou‘; pro jistotu ji upevněte párátky.

3 Narovnejte do pekáčku nebo formy a dejte na pětadvacet až třicet minut péci; že je hotovo, poznáte podle toho, že slupka trochu zvrásní. Mascarpone mezitím utřete s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.

4 Jablka podávejte s mascarpone, ještě teplá nebo mírně vychladlá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit