Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 83
Více než hodinu Velmi snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4570 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 560 g
Tuky 209 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Borůvky jsou do pečených dezertů vynikající, protože mají dost pevné slupky na to, aby v troubě nepopraskaly. Koláč s tvarohovou polevou je výborný k čaji.

Suroviny

máslo 170 g
změklé
vejce 3 ks
velká
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
Na polevu
tvaroh 200 g
jemný, možno nahradit lučinou
cukr 100 g
práškový

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací koláčovou formu o průměru 22 centimetrů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách).

2

Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilinový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte dvě až tři minuty, než se směs dobře spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to minutu nebo dvě. Potom do hmoty vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek.

3

Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte padesát minut, dokud koláč pěkně nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce.

4

Na polevu utřete tvaroh s cukrem a zbývající zakysanou smetanou do hladka. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami; pokud ho nesníte hned, vydrží vám v chladničce překrytý potravinovou fólií i několik dní. Před podáváním však nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě, bude chutnější.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

23.11.2006 16:51
...fakt, ale zatim se mi jen 1x z cca 6 pokusu podarilo, aby se mi trochu nezdrcnul. Ono to na vyborne chuti neubere, ale prece jen bych rada zase jednou dosahla te nadychanosti. :)
10.10.2006 14:29
Jsem začínající kuchařka a s pečením zatím nemám moc zkušeností, ale tento recept se mi povedl hned napoprvé a zachutnal. Už jsem ho pekla 3x a musím konstatovat, že příště, až se vrhnu na pečení, jdu zase do něj! DĚKUJI ZA VYJÍMEČNÝ A JEDNODUCHÝ RECEPT!
07.08.2006 19:17
Tento koláč je výborný, snadný na přípravu a navíc zůstavá dlouho vláčný diky zakysané smetaně. Ještě lepší než s borůvkami je tento koláč s ostružinami. Krásně vypadá ozdobený lístky meduňky:)
19.05.2006 13:05
Tento koláč je naprostá bomba.Nejen že je velmi rychlý - což oceňuji hlavně já ale především všem chutná.Vřele doporučuji. :-)

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč