0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tymiánové kuře s krémovými žampiony

Tymiánové kuře s krémovými žampiony

4.8/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1339 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 29 g
Tuky 82 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Jemné kuřecí maso má k aromatickému tymiánu výjimečně pozitivní vztah. Vůně byliny krásně propojí i smetanu a houby. Skvělý souzvuk!

Suroviny

s kůží a kouskem kosti
sůl
pepř
citronová šťáva 1 ČL
tymián snítky
nebo 0,5 lžičky sušeného
mouka pšeničná hladká 1 PL
nebo polohrubá na poprášení
olivový olej 2 PL
plus trochu na potření
malé krémové nebo malé lesní houby
česnek 2 stroužky
oloupané
1.  Troubu předehřejte na střední teplotu (zhruba 160 stupňů). Maso osolte, opepřete (nejlépe čerstvě mletým pepřem) a potřete olejem a citronovou šťávou. Posypte ho lístky tymiánu, ale část si jich nechte na později. Kuřecí prsíčka poprašte moukou, přebytek oklepejte.

2.  V silnostěnné pánvi rozehřejte olej a opečte na něm maso, nejprve kůží dolů. Po pěti minutách ho otočte a pečte ještě zhruba deset až patnáct minut; občas ho obraťte. Hotové plátky odložte na talíř nebo pekáček a vložte do předehřáté trouby, aby zůstaly teplé. (Nebo je jenom zabalte do alobalu a dejte stranou.)

3.  Odlijte z pánve většinu oleje. Vsypte houby i nasekaný česnek a na prudším plameni opékejte, aby houby začaly měknout. Potom vmíchejte smetanu, zbylý tymián, osolte, opepřete a dvě tři minuty vařte. Ideální přílohou jsou nové brambory a jednoduchý zelený salát.

Dva nápady navíc
• Krémové žampiony jsou mezi pěstovanými houbami relativní novinkou. Jsou hezké, pevné a mají výraznou chuť, ale pochopitelně je můžete nahradit jakýmikoli jedlými houbami z lesa nebo pěstírny, třeba hlívou ústřičnou. A jste-li opravdu vášnivými houbaři, můžete si řadu hub i vypěstovat sami; balík substrátu s násadou stačí jen zalévat. 

• U smetany většinou platí: čím vyšší obsah tuku, tím lepší chuť. Smetanu ke šlehání tvoří z 31 %, ale na trhu se objevila už i (mimořádně lahodná!) verze se 40 %. Kaloricky méně vydatnou, ale stejně dobrou omáčku však získáte i s 12% ‚kávovou‘ smetanou nebo neslazeným kondenzovaným mlékem (to mívá
9, 7 a 4,5 % tuku).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Komentáře

Anonym

Tak tento recept patří teď k našim nejoblíbenějším a doporučila jsem ho už mnoha známým. Fakt mňamka - manžel se po něm může utlouct.

Anonym

Recept se nachází v č.4/06, str.22

Anonym

ten tymián to kazí, je to mnohem lepší bez něj

Anonym

Tak to nesouhlasím - tymián tomu dodá tu správnou chuť a to jsem tento recept dělal mockrát i s kamarádkama. Fakt mňamka

Anonym

Tymián je na kuře výborný. Jen se s ním musí opatrně. Já ještě kuře dopekla v troubě, máme rádi úplně křehké a byla to dobrota.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč