1. Troubu předehřejte na střední teplotu (zhruba 160 stupňů). Maso osolte, opepřete (nejlépe čerstvě mletým pepřem) a potřete olejem a citronovou šťávou. Posypte ho lístky tymiánu, ale část si jich nechte na později. Kuřecí prsíčka poprašte moukou, přebytek oklepejte.
2. V silnostěnné pánvi rozehřejte olej a opečte na něm maso, nejprve kůží dolů. Po pěti minutách ho otočte a pečte ještě zhruba deset až patnáct minut; občas ho obraťte. Hotové plátky odložte na talíř nebo pekáček a vložte do předehřáté trouby, aby zůstaly teplé. (Nebo je jenom zabalte do alobalu a dejte stranou.)
3. Odlijte z pánve většinu oleje. Vsypte houby i nasekaný česnek a na prudším plameni opékejte, aby houby začaly měknout. Potom vmíchejte smetanu, zbylý tymián, osolte, opepřete a dvě tři minuty vařte. Ideální přílohou jsou nové brambory a jednoduchý zelený salát.
Dva nápady navíc
• Krémové žampiony jsou mezi pěstovanými houbami relativní novinkou. Jsou hezké, pevné a mají výraznou chuť, ale pochopitelně je můžete nahradit jakýmikoli jedlými houbami z lesa nebo pěstírny, třeba hlívou ústřičnou. A jste-li opravdu vášnivými houbaři, můžete si řadu hub i vypěstovat sami; balík substrátu s násadou stačí jen zalévat.
• U smetany většinou platí: čím vyšší obsah tuku, tím lepší chuť. Smetanu ke šlehání tvoří z 31 %, ale na trhu se objevila už i (mimořádně lahodná!) verze se 40 %. Kaloricky méně vydatnou, ale stejně dobrou omáčku však získáte i s 12% ‚kávovou‘ smetanou nebo neslazeným kondenzovaným mlékem (to mívá
9, 7 a 4,5 % tuku).
Komentáře
Anonym
31.05.2007 13:04
Doporučuju
Anonym
04.09.2007 20:25
Apetit 4/06
Anonym
25.09.2007 17:17
recept
Anonym
12.05.2008 15:40
Tymíán je super
Anonym
20.03.2010 13:55
Výborné