Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ratatouille
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 255
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 397 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 70 g
Tuky 2 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ratatouille jako francouzská verze leča neobsahuje uzeninu ani vejce, zato lahodný lilek a barevné cukety. Loupaná rajčata ­dodají šťávě tu správnou chuť – a tím, že je pomalu podusíte, zajistíte pokrmu ideální hustotu.

Suroviny

lilek 1 ks
česnek 4 stroužky
olivový olej
tymián 1 snítka
pepř
čerstvě mletý
rozmarýn 1 snítka
sůl

Postup

1

Nakrájejte lilek, cibule a rajčata na kostičky, papriky na proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky. Cukety rozkrojte podél a nakrájejte na půlcentimetrové kousky.

2

Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej, na něm nechte dozlatova opéci nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu – ta potřebuje povařit jen minimálně.

3

Zalijte rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolte, opepřete, promíchejte a poloodkryté půl hodiny duste. Na konci by měla být přebytečná šťáva z rajčat odpařená, takže se zelenina ve finále ještě trochu opéká – získá tím výbornou nasládlou chuť.

4

Přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn.

5

Okamžitě stáhněte z ohně a podávejte horké s křupavou bagetou nebo jiným bílým pečivem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

16.07.2009 11:26
Prosím vás, mohli by jste mi někdo poradit, jak poznám správný lilek? Nikdy nevím, jaký mám v obchodě vybrat... Díky moc
16.07.2009 11:21
Jak říká ''Mistr kuchař a cestovatel pan Babica'' RATATULE :))) už se na tento recept dlouho chystám, tak snad se konečně odhodlám:)
27.09.2008 12:02
Ratatouille podle vaseho receptu delam jiz pres rok a je vynikajici. Muj partner je Francouz a pokud vam Francouz pochvali francouzske jidlo, tak se opravdu povedlo. Muj mily se nad timto receptem oblizuje. Plno mych znamych ruznych narodnosti si ode mne tento recept vyzadalo a pravidelne ho vari. Jedine, co pridavam navic, je troska medu na doslazeni. Preji vsem dobrou chut!!!!
02.09.2008 10:09
konečně pořádný recept! každý prezentuje, že má nejlepší recept na ratatouille a je to ve skutečnosti udušená, blátivá zelenina. váš recept je ten správný, rychlý a hlavně chutný!
16.05.2008 11:27
Ve Švýcarsku nepřidávají vůbec rajačata z plechovky, pouze čerstvá rajčata. Ke koření ještě majoránku. A když je pokrm na talíři, nahoru hrst strouhaného sýra, nejlépe parmazánu - mňam! :-)
12.03.2008 11:30
Do ratatouille radši bazalku než rozmarýn.
30.08.2007 08:11
Recept se nachází v č.8/04, str.36
29.09.2007 21:26
Chutovo nie objavne, zato ale vyborne, doporucujeme Milan a Lenka
30.09.2007 22:45
Podle filmu by měli být cukety a lilky nakrájené na kolečka, ale na kostičky, tak, jak je to v tomto receptu, se vše lépe propojí. Takže záleží na tom, jeslti nám jde o chuťovou nebo estetickou stránku :o) Doporučuji!
27.11.2007 13:00
podle filmu: Do spodu zapekaci misky dal nejakou rajcatovou omacku (nejpish protlak-dle barvy a konzistence, cesnek-je videt jak ho tam dava, ... -to je utajeno), pak pokladl na to stridave platky zelene a zlute cukety,lilku a rajcat(v tomto poradi, na upecenym je to hezky videt). Prikryly pergamenovym papirem, vlozily do trouby. Pak to dali na talir polily cimsi (asi stava) a na vrch dali kousek hasi pazitky+posypani kousky petrzeky ci celerovych listku (tezko se to rozpozna). Sazil jsem se to vysledovat a popsat co nejpodrobneji, ale opravdu moc indicii nam filmari nenechali..... Je to nejspish upravenej recept, zaklad bude v ty omacce co se dava dospod. Ten krysi kuchar hooodne iprovizoval (ja taky a rad zkousim netradicni kombinace)

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč