Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jednoduchý čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 286
Do 90 minut Snadné 8-10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5741 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 515 g
Tuky 364 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý čokoládový dort potěší každého čokoholika. Navíc recept obsahuje jogurt, přísadu uklidňující nejen trávení, ale i špatné svědomí a zaslouží si v našem čokoládovém království post nejvyšší. A aby té čokolády nebylo málo, polijte dort čokoládovou polevou a ozdobte hoblinkami. Na všechno pochopitelně najdete podrobný návod v receptu.

Suroviny

Na korpus
tmavá čokoláda 115 g
nebo čokoláda na vaření, nasekaná na malé kousky
máslo 175 g
změklé
vejce 3 ks
ušlehaná
jogurt 150 ml
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
vmíchaný do mouky
Na polevu a hoblinky
tmavá čokoláda 200 g
nebo čokoláda na vaření

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 (elektrickou) nebo 170 °C (horkovzdušnou). Otevírací kulatou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem na pečení. Oddělte 100 g čokolády na hoblinky, zpracujte a vychlaďte ji podle návodu v rámečku.

2

Čokoládu na korpus rozpusťte. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřete dohladka. Postupně zapracujte vejce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a jogurt a kovovou lžící nebo stěrkou vmíchejte mouku. Vlijte do formy a pečte cca 25-30 minut, dokud není korpus na dotek pevný. Vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

3

Připravte polevu: 100 g čokolády nalámané na kousky spolu s ostatními přísadami rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo nad vodní párou a promíchejte.

4

Vychladlý dort vyjměte z formy, překlopte jej a ze spodku odloupněte papír. Přelijte polevou a ozdobte.

Tip Apetitu
Nebojte se hoblinek. Zbylou čokoládu rozpusťte a pak vlijte do plastové nádobky. Nechte vychladnout a ztuhnout, pak ji vyklopte a škrabkou na brambory loupejte efektní čokoládové hoblinky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

12.09.2006 21:32
Upekla jsem si ho k narozeninám a rozhodně jsem nelitovala, všichni si pochutnali!! Jenom příště uberu trochu cukru.
10.08.2006 09:08
Tak toto je najlepší koláč aký som kedy jedla aj piekla. Dnes ho upečiem zas. Len keby vydržal aspon do zajtra, o chvíľu nie je po ňom ani stopy.
05.08.2006 02:17
Rada skusam nove veci... aj toto som skusala roznymi sposobmi, dokonca aj ako kolac na plechu (upecie sa to rychlejsie :)) a vzdy to bolo skvele.
03.07.2006 13:18
Dort je výborný, peču ho často, ale: 1) peču ho při dané teplotě nejméně 45minut a to ještě někdy není uprostřed úplně dopečený 2) až na první pokus, který dopadl na jedničku mi dort po vytažení z trouby "kecne". Nejdřív je krásně nadýchaný a jak chládne, uprostřed se začne propadat. Ale to se schová pod polevu a hoblinky a na chuti to opravdu neubírá :-)
22.07.2006 19:02
Souhlaím s Mildou, dort už jsem pekla několikrát a v několika různých troubách a pekla jsem ho pokaždé déle, než je uvedeno v časopisu. To je lale asi jediná výtka k téhle dobrotě, u nás doma se po něm vždycky jenom zapráší :-)
13.08.2007 16:34
Prosím, jaký druh jogurtu se má přidat do receptu???
14.10.2007 07:44
myslím že je jedno jaký druh, jen aby byl bílý....já přidala naprosto obyčejný bílý jogurt a bylo to vynikající
04.09.2008 16:17
Je sice pravda, že dort jak chladne tak se trochu propadne, ale opravdu se to schová pod hoblinky a polevu, myslím, že tohle se stává u každého piškotu, mě tedy skoro u každého a co se týče toho času pečení tak to hodně záleží na troubě a taky na druhu formy, jinak je fakt nejlepší, co jsem kdy vyzkoušela a má úspěch zaím u všech a to se někteří jen podívali :-))
30.11.2009 07:19
Tak to mě se ještě nikdy nestalo, že by mi ten dort klesnul, Je potřeba ho v troubě nechat asi hodinu, když už je opravdu hotový a proti klesnutí se lze bránit tím, že ho necháme ještě nějakou dobu v teplé troubě, protože právě chladnutí ve studeném prostředí způsobuje to, že Vám dort poklesne.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč