Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 432
Do 75 minut Snadné Na 1 koláč o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2707 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 250 g
Tuky 159 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tenhle původně francouzský koláč s jablky prostě musíte mít ve svém pekařském repertoáru! Křehké těsto plněné šťavnatými jablky vás uchvátí dostupnými surovinami i jednoduchou přípravou. Výsledný jablečný koláč ovšem chutná jako z té nejlepší kavárny či cukrárny. 

Suroviny

Na těsto
sůl 1 špetka
máslo 100 g
pokojové teploty, nakrájené na malé kousky + navíc na vymazání plechu či formy
voda 3 PL
2–3 lžíce studené vody
Na náplň
např. Golden Delicious, jablka oloupaná a bez jádřince
nejlépe přírodní
na tenké plátky
meruňková zavařenina 6 ČL
nebo třešňovice nebo jiný aromatický alkohol

Postup

1

Oba druhy mouky prosijte na vál, vmíchejte sůl a utvořte ve směsi důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty je promněte, aby směs vzhledem připomínala míchaná vejce.

2

Vařečkou sm ěs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte, až vznikne vláčné těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Před další úpravou ho nechte povolit při pokojové teplotě.

3

Troubu předehřejte na 200°C. Koláčovou formu o průměru 25 cm nebo plech vymažte máslem.

4

Jablka nakrájejte na tenké plátky, oblé „patky“ nasekejte na malé kousky. 

5

Těsto rozválejte na plát a pečlivě jím vyložte formu. Přesahy zakrojte nožem. Pokryjte dno kousky jablek a na ně pak pokládejte do kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poklaďte plátky másla a dejte do trouby.

6

Pečte 45 minut, poté troubu přepněte na 5 minut na gril. Poté troubu zcela vypněte a nechte v ní dezert ještě 5 minut odpočívat.

7

V rendlíku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s alkoholem. Směsí potřete upečený koláč. Nechte vychladnout.

JAK DOTÁHNOUT JABLEČNÝ KOLÁČ K DOKONALOSTI:

  • Na posledních 3–5 minut ho dejte pod gril v troubě. Koláč díky tomu získá krásnou barvu i chuť, protože cukr na povrchu zkaramelizuje. Doporučuju hlídat – gril umí být rychlejší než smrt!
      
  • Naše křehké těsto je trochu jiné, než jak ho znáte. Vynechali jsme cukr: koláč s ním může jednak snadno zhořknout, jednak pak rychle tvrdne. Náš postup má i další dvě výhody: nenutí vás pracovat co nejrychleji, aby suroviny nezteplaly (jak je u křehkého těsta zvykem), a navíc není třeba se bát, že hmota bude lepivá.
      
  • Jablka by měla být co nejšťavnější, aby zvláčněla korpus.
     
  • Nejlepším aromatickým alkoholem na jablkový koláč je samozřejmě calvados. Třešňovici ale můžeme také vřele doporučit – rozhodně to nebude naposled, kdy se vám bude při pečení hodit jako elegantní náhrada tuzemáku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

11.11.2006 16:03
Koláč byl úplně skvělý, použita jsem také Amareto a dalo jablkům zvláštní příchuť, chutnaly trochu jako hrušky. Těsto jsem neválela, ale rovnou jsem ho namačkala do kulaté kameninové formy, kterou jsem ani nevymazala a nebyl vůbec problém koláč vyndat.
11.11.2006 15:58
Koláč byl úplně skvělý, použita jsem také Amareto a dalo jablkům zvláštní příchuť, chutnaly trochu jako hrušky. Těsto jsem neválela, ale rovnou jsem ho namačkala do kulaté kameninové formy, kterou jsem ani nevymazala a nebyl vůbec problém koláč vyndat.
28.08.2006 12:58
koláč je opravdu vynikající, kombinace džemu s amaretem je skvělá, všem doporučuji vyzkoušet
20.07.2006 15:35
Asi jsem nešika, ale těsto se mi ani napodruhé moc nedařilo zpracovat, natož pak vyválet (drobí se). Nevím, kde je chyba - chuťově je koláč výborný, ale placku z těsta nikdy nevyválím.
30.03.2006 21:37
Jeden z mých nejoblíbenějších receptů z Apetitu. Je úžasně křehký, výroba jednoduchá a náklady na suroviny minimální.
08.04.2006 14:05
Mám ráda koláče s takovým "lineckým" základem a tento koláč je výborný, nejradši bych ho dělala pořád. Skvělé nesladké těsto a meruňková marmeláda je vynikající kombinace. Jako alkohol jsem použila calvados, ale bylo to příliš alkoholové, tak používám mandlové amareto a to mi přijde ideální.
15.05.2006 12:18
Bohužel mi přišel recept nesrozumitelný, nikde nebylo uvedeno, jakým způsobem a kam mám použít krupicový cukr, a alkohol.
05.06.2006 13:39
Je to tam jasně napsáno. Cukrem se posypou jablka /já je s ním promíchávám/ a alkohol se rozpustí v zavařenině /já ho vynechávám kvůli dětem/.
17.08.2007 21:35
Kolac piekla mama minuly tyzden a bol uuuplne fantasticky!!!Zavaraninu sme pouzili malinovu,takze tomu dodla novy farebny rozmer a nadhernu vonu! Cesto mi velmi pripominalo chut cesta praveho sicilskeho kolaca,ktory som jedavala na dovolenke!

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč