Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (354)
Více než hodinu Snadné 8-10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3677 kcal
Bílkoviny 153 g
Cukr 260 g
Tuky 214 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zpočátku se cheesecake pekl s klasickým těstem, v proslulém Reubenově lahůdkářství ještě ve vodní lázni. Pak se spolu s vynálezem digestivních sušenek, které po rozdrcení a spojení s máslem vytvořily pevný základ, objevila také nepečená, pouze vychlazená forma, ale i sušenkový základ se péct dá. Citrusovou verzi proslavily floridské ostrovy Keys a jejich proslulé voňavé limetky, newyorská se neobejde bez jahodové korunky. Dnešní cheesecaky často spojují různé postupy i ingredience; důkaz máte před sebou.

Suroviny

sušenky 200 g
máslové, digestivní či jiné oblíbené, nalámané na kousky
máslo 100 g
rozpuštěné
tvaroh měkký 500 g
jemný nebo ricotta
citron 2 ks
kůra z obou + 3 lžíce šťávy
krupicový cukr 50 g
může být I hroznový
žloutek 3 ks
z velkých vajec
krupička dětská 2 PL
jahody 200 g
jahodový džem 3 PL

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Sušenky rozmixujte v robotu a přilijte k nim rozpuštěné máslo; prošlehejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, přeneste do ní sušenkovou směs a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřete.

Nádobu robota vytřete, dejte do ní tvaroh, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku a asi dvě minuty prošlehávejte, až se vše dobře smísí.

Hmotu vlijte do formy a pečte třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte cheesecake hodinu chladnout v troubě.

4 Zatímco dezert chladne, očistěte jahody a ty větší nakrájejte na čtvrtiny nebo osminky. Zavařeninu zahřejte se třemi lžícemi vody, přes sítko ji protřete do misky a smočte v ní jahody.

5 Dezert uvolněte nožem od stěn, sejměte formu, přesuňte na servírovací talíř a podávejte ozdobený jahodami.

Sušenkové hrátky 
Základ ze sušenek tak trochu připomíná dětské hry s plastelínou: použitím různých druhů dosáhnete různé chuti a barvy ‚těsta‘. Pokud nemáte robot, vložte sušenky do sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo paličkou na maso.

 

 

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

chuťovo dobré, ale na to aby som ho zapísala do mojej knihy receptov to nestačí.Na druhý deň bol lepší.Mohol by krajšie vyzerať a bolo by to lepšie.

Anonym

Kdo má rád tvarohové věci bude potěšen. Kde raději kynuté věci a pořádné české buchty, ať to raději nechá být. Já jsem spokojená!!!!!

Anonym

mám ráda tvarohové věci takže u mě vede :-) nemáte někdo vyzkoušené, které sušenky jsou na korpus nejlepší?

Apetit magazín

  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...

Obchod Apetit