Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí na víně s brusinkami
Hovězí na víně s brusinkami
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Hovězí na víně s brusinkami

4/5 Počet hodnocení: 41
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2782 kcal
Bílkoviny 229 g
Sacharidy 78 g
Tuky 139 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na dušených masech je skvělé, že si někde tiše bublají a nevyžadují od vás žádné eskamotérské kousky. Rozhodně platí, že ohřívaná jsou lepší. Většinou na ně vytáhnu ten největší kastrol a přebytky zamrazím. A rozhodně zkuste původně americký trik s dušením v troubě – ušetří vám spoustu práce!

Suroviny

nejlépe kližka nebo přední
nejlépe červená, nakrájená na plátky
olivový olej 4 PL
vývar hovězí 300 ml
zavařené
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
petržel
sekaná, na dochucení

Postup

1

Maso nakrájejte na silnější plátky, a ty pak na ‚gulášové‘ nebo drobnější kostky. Poprašte moukou, solí a pepřem, nebo tyto suroviny vsypte spolu s kostkami hovězího do igelitového sáčku. Když jím pak pořádně zatřesete, maso se rychle a stejnoměrně obalí.

2

Ve velkém silnostěnném kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte část oleje. Vsypte do něj kousky masa tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a ze všech stran je opečte, až zhnědnou. Pak je hned vyjměte na hluboký talíř. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

3

Do kastrolu přilijte zbytek oleje, vsypte cibuli, osmahněte ji a do kastrolu vraťte maso i se šťávou, která se nashromáždila v talíři. Přilijte víno i vývar, promíchejte, osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a vložte do trouby. Maso se bude dusit rovnoměrněji než při dušení na sporáku.

4

Po deseti minutách stáhněte teplotu o dvacet stupňů a hovězí zvolna duste asi hodinu a půl, dokud není opravdu krásně měkké. Občas zkontrolujte, jestli se nevydusilo moc šťávy; v tom případě maso trochu podlijte horkou vodou nebo vínem. V závěru přidejte do omáčky brusinky, promíchejte a ještě prohřejte. Podávejte s bramborovou kaší, rýží nebo knedlíky, posypané zelenou petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

19.02.2008 10:46
Tak já se jednou za 14 dní scházím ještě se dvěma známýma a vždy vaříme něco z apetitu - a toto byla skvělá volba - mňamka. (A i ti co moc maso nemuseli si toto dali - fakt úspěch). Jen nevím co budeme dělat příště - tolik receptů, že vybrat jen jeden je problém.
03.09.2007 16:15
Recept se nachází v č.10/05, str.20
08.05.2007 17:30
Souhlasím s Ivkou, že dušení v troubě je sice dlouhé, ale výsledek stojí za to. Akorát si na to dušení nechte tak 2 až 2,5 hodiny.
06.06.2006 21:37
Dušení v troubě jsem praktikovala v PN, kdy jsem ležela se zánětem ledviny a kmitání okolo sporáku mi příliš nešlo. Skutečně vynikající způsob, sama jsem byla překvapená.
09.05.2006 17:45
Tento recept jsem uvařila manželovi,který je opravdu gurmán a jen tak něčím se mu nezavděčím a byl ohromenje to opravdu perfektní recept,který budu vařit často.Dušení v troubě mě nadchlo masíčko je opravdu rovnoměrně měkounké i když to trvá 2,5 h ale to za to stojí.Vínem jsem nešetřila dala jsem 300ml pro 2 osoby a bylo to moc dobrý.Tento recept všem doporučuju a díky apetitu se manželovi vždy zavděčím.
03.05.2006 18:49
Dusit doporučuju v papiňáku... Dlouho to trvá..
06.06.2006 21:40
....ale ubírá na kvalitě.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč