Pravá anglická hovězí pečeně, podávaná s bramborami a zeleninou, je na americkém nedělním stole skutečnou klasikou.
Suroviny
hovězí maso1.5kg
kýta
olej2PL
sůl
pepř
bylinky
majoránka a tymián - nemusí být
cibule1ks
velká, pokrájená
česnek4
víno červené
vývar zeleninový
nebo hovězí vývar
mrkev2ks
podélně nakrájená
mouka
trocha na zaprášení omáčky
Maso poprašte solí, pepřem, posypte bylinkami a vše do něj dobře vetřete. V hrnci na oleji ho pak ze všech stran opečte. Hovězí vyjměte, do hrnce vložte cibuli a česnek, navrch posaďte maso a zalijte vínem i vývarem. Přikryjte a duste na velmi mírném plameni (v troubě při 150 °C) až čtyři hodiny. Ke konci přidejte mrkev. Jakmile je hovězí zcela měkké, vyjměte ho i s mrkví; omáčku zaprašte moukou, nechte zasmahnout, zalijte studenou vodou, odvařte přípečky a asi dvacet minut mírně vařte. Jestli chcete mít opravdu hladkou omáčku, propasírujte ji; částí přelijte porce masa, zbylou podávejte v omáčníku.
Pečeně z hrnce V dobách, kdy se trouby nevyznačovaly výkonem ani spolehlivostí (nebo se vařilo bez nich), vznikla tzv. ‚pot roast‘, neboli pečeně z hrnce. Po opečení se maso s přísadami prostě dusí pod pokličkou při mírné teplotě, ať už na sporáku nebo v troubě. I levnější maso tak krásně zkřehne. Způsob z repertoáru prvních anglosaských osídlenců dodnes patří k nejoblíbenějším. Odlišuje se tak i názvem od luxusnějších pečení z roštu, které se pečou bez zakrytí na mřížce.
Hovězí máme rádi a díky tomuto receptu jsme konečně pochopili, k čemu je dobrá kýta :-) Recept je vlastně docela jednoduchý, je to jedno z těch jídel, které se - po půlhodince přípravy - dělá vlastně samo. Z trouby nám chutnalo přece jen víc než ž kastrůlku, ale skutečně se dá i takto, na plotýnce.
Právě jsem dovařila, je to jednoznačně nejlepší hovězí jaké jsem jedla. Čekala jsem novou chuť, ale ve finále je to krásně rozvitá chuť hovězíhom, které lze použít jak bramborům, tak k barmborovému knedlíku a špenátu. Místo bylinek jsem použila bylinnou sůl a dusila 3 hod v pánvi, na které jsem maso opékala.Opravdu to stojí za to!!!!
ačkoliv jsem použila vepřové (hovězí jsme doma zrovna neměli) výsledek byl vynikající! maso jsem dusila asi jen 2 a půl hodiny a stačilo to. omáčka byla absolutně úžasná! :) a navíc stačí pouze maso okořenit, osmahnout a pak už se dělá samo... opravdu super recept :)
Komentáře
Anonym
14.11.2007 10:34
Apetit 5/07
Anonym
26.07.2008 09:56
Opravdu dobré
Anonym
17.02.2009 19:28
VÝBORNÉ
Anonym
22.02.2009 14:18
opravdu dobré