Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší kynuté buchty
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 881
Do dvou hodin Snadné Na cca 24 buchet

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 20981 kcal
Bílkoviny 513 g
Sacharidy 987 g
Tuky 1696 g
Vláknina 227 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naučte se pohádkové kynuté buchty! S klasickým receptem a moderním postupem zvládnou upéct Honzovy buchty i ti, kteří s pečením moučníků teprve začínají a z kynutého těsta mají trochu obavy. Není se čeho bát! S podrobným návodem zvládnete přípravu kynutého těsta i makové náplně s přehledem. A pro ti z vás, kteří makové náplni neholdují, nechybí ani tip na povidlovou a tvarohovou náplň.

Suroviny

Na těsto
droždí čerstvé 20 g
mléko 300 ml
200–300 ml, vlažné
sůl 2 g
najemno nastrouhaná z 1 citronu
vanilka 1 špetka
mletá
máslo 110 g
60 g rozpuštěného másla do těsta + 50 g na vymazání pekáče
rum 2 PL
+ trocha na poprášení
Na makovou náplň
mák mletý 100 g
mléko 120 ml
dětské, umleté nebo nadrcené
rum 2 PL
skořice 1 špetka
mletá
najemno strouhaná
na dochucení

Postup

1

Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Nechte vzejít kvásek – počkejte, až se objeví bubliny.

2

Do mísy robotu prosijte mouku se solí, přidejte kůru, vanilku a zbytek cukru, žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo a kvásek. Postupně přidávejte zbylé mléko a hákovým nástavcem vypracujte měkké hladké těsto. Poprašte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

3

Mák a mléko na náplň dejte do hrnce a asi tři minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience kromě vlašských ořechů. Množství krupicového cukru volte podle vlastní chuti.

4

Vykynuté těsto rozválejte na asi centimetr silný plát a nakrájejte na čtverečky 5 × 5 cm. Lžící na ně rozdělte náplň a na každý kopeček náplně položte vlašský ořech. Nejprve spojte protilehlé rohy těsta a poté buchtu uzavřete. V pekáči pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte je spojem dolů do řad. Zakryjte je utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout v pekáči.

5

Zatímco buchty kynou, předehřejte troubu na 200°C. Vykynuté buchty dejte do trouby. Po 10 minutách trochu snižte teplotu (na 180°C) a buchty 10–15 minut dopékejte. 

6

Ještě horké je pokropte rumem smíchaným s moučkovým cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Vychladlé buchty pocukrujte moučkovým cukrem.

Tipy pro dokonalé kynuté buchty

Klasika od klasika

Nejlepší buchty jsme hledali v prastarých kuchařkách i pomocí internetových vyhledávačů. Recepty, které nás zaujaly, jsme poctivě zkoušeli: znovu a znovu dávali kynout těsto, plnili buchty, hlídali troubu a vychytávali další triky a fígly. Ačkoli jsme původně chtěli sestavit vlastní recept, výběrové řízení na nejlepší kynuté buchty nakonec vyhrála naprostá klasika – Buchty I. od Marie Sandtnerové z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů. Jsou chutné, nadýchané a po vychladnutí přímo ukázkově měkké. Nádhera!

Mouka, mléko, vejce, máslo…

  • Suroviny zůstávají ve všech receptech víceméně stejné – na pekáč klasických rozměrů potřebujete půl kila hladké mouky. Dobře ji prosijte, aby byla nadýchaná, a zamíchejte do ní špetku soli; můžete mouku i trochu prohřát.
  • Téměř ve všech receptech se pak zvlhčuje čtvrtlitrem mléka. Záleží však na savosti mouky, proto mléko přilévejte postupně a pro jistotu ho mějte po ruce trochu víc.
  • Prakticky nikde nechyběly voňavé ingredience jako vanilka (nebo aspoň vanilinový cukr) a citronová kůra.
  • Poměry ostatních surovin – hlavně másla, cukru a také vajíček – se už lišily výrazněji, a také měly značný vliv na výsledek.
  • Na chuti buchet se naopak překvapivě skoro vůbec neprojevilo množství droždí: my jsme nakonec použili zhruba půl kostky, ale nic se nestane, když těsto připravíte z dvojnásobného množství kvasnic (jen vám bude kynout přímo pod rukama).

Sáhněte si na těsto

V tomhle případě se vyplácí dodržovat postup – různé ,zkratky‘ většinou vedou (aspoň v našem případě) k tomu, že člověk omylem vynechá některou ze surovin nebo že těsto nechce kynout. Práci vám usnadní domácí pekárna chleba nebo robot s hákovým hnětacím nástavcem – hnětení totiž patří mezi fyzicky náročnější činnosti. Pokud žádným šikovným pomocníkem nedisponujete, těsto zpracujte rukama. Jde to podstatně líp než vařečkou, jak to dělávaly naše babičky. Navíc můžete pohodlně posoudit konzistenci a podle potřeby přisypat mouku nebo přilít mléko. Zpracovanou hmotu poprašte trochou mouky a dejte kynout do tepla. Zkazit práci vám může jenom průvan – ten kynutému těstu vůbec nesvědčí.

Voňavé finále

Náplně jsou jen otázkou vaší chuti. Nejrychlejší a nejpohodlnější jsou povidla (můžete je naředit rumem). Pokud jsou vašimi favority buchty s tvarohovou náplní, utřete kostku tvarohu s jedním žloutkem, dvěma lžícemi krupicového cukru, sáčkem vanilinového cukru a podle chuti přidejte rozinky. My jsme tentokrát dali přednost makové náplni se skořicí a rumem. À propos – rumové aroma buchtám hodně sluší! Proto nevynechejte závěrečný trik: pokropit čerstvě upečené buchty rumem smíchaným s moučkovým cukrem. Cítíte tu vůni? Tak se dejte do pečení! Doufáme, že jsme vás tím výjimečným a slavnostním pocitem nakazili…

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/1

Komentáře

15.02.2008 11:44
na internetu jsem hledala nějaké recepty na kynuté buchty a když jsem na tento recent narazila hned jsem ho zkusila a musim uznat že měl úspěch a to jsem kynuté buchty dělala poprvé:)a nikdy jsem to neviděla dělat takže moc chválím byly výborné
14.11.2007 14:53
Tak tomu rikam opravdu pohadkove buchty. Lepsi recept snad ani neexistuje. Jen doporucuji zadelat dvojitou davku, jestli chcete pect na mensim plechu, cca 48 buchet. Jinak tenhle recept je tak na vyplneni dortove formy. Polovinu testa plnim tvarohovou naplni.
10.11.2007 22:26
opravdu vynikajici buchty..myslim ze lepsi jsem jeste nejedla..a testo je vazne uzasne..nelepi voni..))
30.09.2007 09:48
Měl jsem problém s konzistencí náplně. Použil jsem mletý mák, ale pří použití uvedeného množství mléka to bylo jako beton. Ředil jsem to téměř dalším 1 dcl mléka navíc, Potom to bylo o.k.
29.09.2007 01:34
Buchty boli skvelé, len by som dodala, že ich treba robiť z 2 dávok, lebo ten plech sa zje velmi rýchlo.Sú krásne nadýchané a jemné,Vrelo odporučujem
13.09.2007 20:32
Recept se nachází v č.1/07, str.67
02.09.2007 20:19
Výborné, a s těstem se krásně pracuje.
18.07.2007 09:12
Mile damy, tak ste ma namlsali, ze to idem hned upiect!
17.07.2007 19:16
Naozaj mozem potvrdit, ze tieto buchty su najlepsie. Nadychane a chutne nielen cerstvo po upeceni, ale aj na druhy den (ak ostanu). Naposledy som skusil jedno male vylepsenie. Do cesta som pridal vanilkovu esenciu, ktora cestu dodala specificku aromu.
17.07.2007 14:54
Nejlepší recept na buchty, který jsem kdy vyzkoušela. Vydrží měkké ještě třetí den, tedy když náhodou zbydou, jinak mizí ještě horké.

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč