Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 1371
Více než hodinu Snadné Na 1 dort o průměru 22 cm (cca 12 řezů)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9438 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 777 g
Tuky 643 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když má být dort opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování s receptem na čokoládový dort nás nakonec dovedlo k výsledku z říše těch nejhříšnějších sladkých snů. Vláčný čokoládový korpus na dort a čokoládová poleva neboli ganache zaručí, že každý kousek se jen rozplývá na jazyku! Tohle je opravdu ten nejlepší a nejjednodušší čokoládový dort, co známe. Milovníci čokolády budou v sedmém nebi.

Suroviny

tmavá čokoláda 200 g
alespoň 60%
máslo 200 g
nakrájené na kousky + navíc na vymazání formy
káva instantní 1 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
třtinový cukr muscovado tmavý 200 g
nebo tzv. cukrářské kakao
vejce 3 ks
velikosti M
nebo strouhaná čokoláda na ozdobení
Na polevu
tmavá čokoláda 400 g
min. 60%, nalámaná

Postup

1

Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 22 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C.

2

Čokoládu nalámejte do rendlíku, přidejte máslo a kávu rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

3

Mezitím promíchejte v míse mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, oba druhy cukru a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné hrudky. V jiné misce prošlehejte vejce s podmáslím.

4

Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vzniklo hladké, polotekuté těsto.

5

Těsto vlijte do připravené formy, vložte do trouby a pečte zhruba 50 minut až 1 hodinu a 30 minut (záleží na troubě a velikosti zvolené formy). Do středu korpusu zapíchněte špejli; neulpí-li na ní syrové těsto či příliš vlhké drobečky, je upečeno. Pokud povrch tmavne příliš rychle a střed zatím není propečený, zakryjte korpus volně alobalem nebo archem papíru na pečení a dopečte přikrytý. Praskliny na povrchu nevadí, zakryje je poleva.

6

Korpus nechte vychladnout. Trochu klesne. Poté ho vyjměte z formy. 

7

Vychladlý korpus dvakrát prokrojte, abyste získali tři díly (Jak na prokrojení korpusu vám poradí video výše).

8

Čokoládu na polevu dejte do žáruvzdorné misky. V rendlíku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu, nechte pár minut stát a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.

9

Nakonec čokoládový dort ve finále ozdobte noblinami čokolády nebo strouhanou čokoládou. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.

TIP REDAKCE
Čokoládové hobliny se vám budou tvořit nejlépe z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. 

POZNÁMKA REDAKCE
Množství polevy/krému jsme oproti původnímu receptu zdvojnásobili, abychom získali vyšší vrstvu. Pokud vám mezi korpusy stačí tenčí vrstva, připravte polevu/krém z původního množství ingrediencí, tedy z 200 g tmavé čokolády, 280 ml smetany ke šlehání a 2 lžic přírodního krupicového cukru

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

25.10.2009 10:20
Také jsem se držela receptu a je to ten nejlepší čokádový dort, jaký jsem kdy v životě jedla. Co se týče (ne)vyběhnutí, měla jsem ho až po okraj dortové formy z ikey, pak klesl sotva o dva centimetry, nádherný dortíček, žádný koláč. Korpus jsem také rozpůlila pouze jednou, ale to přičítám spíš své nešikovnosti... :-) P.S. pouze jedna odišnost od receptu, pekla jsem na 150° bez horkovzdušného oběhu něco málo přes hodinku, doporučená hodina a půl by byla asi moc, takhle dortík zůstal nádherně mokrý a vláčný...
09.05.2008 14:26
Já jsem použila kypřící prášek bez fosfátů, který se dělá z vinného kamene. Obvykle se ho dává trochu víc než bežného a dort "vyběhl" skvěle. Doporučuju vyzkoušet, budete mlsat zase o něco zdravěji! Poleva se mi také srazila, ale použila jsem mixér a ten vše napravil. Teď jsem dopekla, tak doufám, že bude chutnat.
06.02.2019 09:32

Kvalitní čokoládu musíte rozpustit a zvlášť ohřát smetanu, pak všechno promíchat, smetana musí být vždy zahrata i když ji dáváte do omáček to samé s čokoládou.

13.11.2007 19:55
chutove super, ale vubec to s tou 1 lzicku prasku do peciva nevyskocilo. má to max 3 cm na vysku, kolik prasku do peciva jste davali?
20.08.2014 22:38

Uz jsem ho vyzkousela, je naprosto uzasny:-) mel velky uspech

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč