Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Bílý chřest

Bílý chřest

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (22)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2988 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 354 g
Tuky 143 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tak tohle je přímo oslava jednoduchosti! Křehké stonky přelité horkým zlatým máslem je sama o sobě dokonalá ­kombinace, kterou křupavé krutonky už jen povznesou až do labužnického sedmého nebe.

Suroviny

chřest bílý 12 ks
máslo 150 g
sůl
pepř
toustový chléb 4 plátky
lze nahradit vekou

1Chřest uvařte doměkka v osolené vodě (asi 10–12 minut, podle velikosti a síly stonků). Chléb mezitím nakrájejte na kostičky.

2Oddělte zhruba 120 g másla; rozpusťte ho na pánvičce a nechte pomalu škvířit, až začne pěnit, vonět a zlátnout. Pak ho osolte a opepřete.

3Na zbylém másle dokřupava osmahněte krutonky, tedy kostičky chleba.

4Chřest podávejte přelitý horkým máslem, posypaný krutonky. Zbylé máslo podávejte zvlášť v misce. Stonky v něm můžete rovnou namáčet.

Tip Apetitu:
Když se chřest vaří ,nastojato‘ a ve vodě jsou jen dolní, tužší části, zůstanou ty horní křupavé a dolní se změkčí. Asi deset stonků převažte provázkem v dolní části a pod špičkami – tam ho nechte delší, aby visel přes okraj hrnce. Svazek pak snadno vyjmete. Vezměte vyšší hrnec, do třetiny nalijte osolenou vodu a přiveďte k varu. Vložte chřest; zakryjte a 8 až 12 minut vařte v páře. Nemáte-li dost vysoký hrnec, vařte chřest ,naležato‘.

 

Další zajímavý recept z chřestu najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Tajemství lahodného chřestu

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

Vařila jsem chřest bílý a jeho chuť pak byla hořká. Kde jsem udělala chybu?Lenka

Anonym

Ahoj Lenko, včera jsem dělala chřest jako přílohu ke kuřecím plátkům a taky byl trochu hořký. Při bližším prozkoumání jsem zjistila, že je hořký jen na konci. Asi tak spodní třetina..

Anonym

Dolní část chřestu bývá často hořká a proto je lepší se jí zbavit. Stačí uchopit stonek v polovině do levé ruky a na konci do pravé a zlomit ho. Dolní ulomená část putuje do koše a zbytek si vychutnáte na talíři ;)

Anonym

Ještě ho musíte loupat, komplet kromě hlavičky, jinak se to nedá kvůli vlákýnkám jíst. zelený stačí spodní třetina, po odlomení

Anonym

V tomto receptu skvěle vynikne chuť chřestu. (Chřest pročisťuje ledviny!) Nejlepší jsou špičky chřestu. Ty druhé konce bývají někdy hořčí, ale záleží na tom kterém chřestu...

Anonym

Už léta připravujeme jako chřest řapíky mangoldu a je to také vynikající.

Anonym

Tajemstvi bileho chrestu lezi jen a jen ve Vasich rukou. Jedine, co nesmite osidit, je cerstvost a uz diskutovane loupani! Klidne zajedte nehtem palce do konce chrestu,.. musi byt plny stavy, jinak ho polozte, kde jste ho vzali (v zadnem pripade nesmi byt videt znamka plisne, nebo povadle hlavicky). Doma ho oloupejte od hlavicky po cele delce, ale dokonale a nesetrete, cim dukladneji oloupete, tim chutnejsi, v zadnem pripade pak neni horky, jedno jaky "druh".. Pokud mate opravdu dobre hotovo, tak staci odriznout i 1 cm od konce. Naco vyhazovat tretinu neceho tak senzacniho! Dobrou chut!

Apetit magazín

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...
Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...

Obchod Apetit