Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brownies
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 161
Do 75 minut Snadné 16 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4825 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 439 g
Tuky 304 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brownies je univerzální dezert, který uspokojí sladké touhy a budete ho mít upečený rychle a bez námahy. Právě jste našli recept na vláčné brownies, které potěší každého milovníka čokolády. Navíc jim sluší maliny i oříšky. Americké brownies neznají hranic!

Suroviny

máslo 180 g
+ 5 g na vymaštění formy
tmavá čokoláda 180 g
alespoň 70 %
kakao 40 g
kvalitní
vejce 3 ks
velká
přírodní

Postup

1

Máslo nakrájejte na menší kousky a vsypte je do misky. Přidejte tmavou čokoládu, rozlámanou na kousky.

2

Malý kastrol naplňte do třetiny horkou vodou a misku na něj posaďte tak, aby se dnem nedotýkala hladiny. Na velmi mírném plameni a za občasného promíchání zahřívejte, až se máslo i čokoláda rozpustí. Misku můžete také přetáhnout potravinářskou fólií a na dvě minuty vložit do mikrovlnky nastavené na nejvyšší stupeň.

3

Rozpuštěnou směs sejměte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

4

Mezitím dejte mřížku v troubě na střední pozici a troubu zapněte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Dno pekáčku vyložte pečicím papírem, případně pod něj vložte alobalové ucho (viz Mikovy osvědčené tipy).

5

Mouku a kakao vsypte do jemného cedníku nebo síta a poklepáváním prosijte do mísy, aby se sypké přísady promísily a zbavily hrubších kousků.

6

Na pracovní ploše, válu nebo prkénku nasekejte mléčnou i bílou čokoládu na kousky; nejdřív zatlačte na špičku nože (měl by být ostrý a těžký) a až pak na celou délku ostří. Špičku udržujte pokud možno na stejném místě a sekejte vějířovitým pohybem. Perfekcionisté můžou ještě otočit prkénko o devadesát stupňů a snažit se o úhledné kostičky.

7

Vejce rozklepněte do misky a přisypte k nim cukr. Elektrickým šlehačem nebo metlou šlehejte tak dlouho, až směs napění a vypadá jako mléčný koktejl (elektrickému šlehači to trvá tři až osm minut, záleží na výkonnosti motoru). Že jste dosáhli cíle, poznáte podle toho, že hmota zesvětlá a zdvojnásobí svůj objem. Anebo nadzdvihněte metly a pramínkem směsi, který z nich stéká, pokapejte hmotu v misce; ,čáry’ by měly být na povrchu vteřinu nebo dvě viditelné.

8

Na vaječnou hmotu teď nalijte vychladlou hmotu čokoládovou a spojte je: lehce je promíchejte plastovou nebo gumovou špachtlí. Vnořte ji u jedné stěny do směsi a prohrábněte ke druhé straně; pak ji zanořte ve středu, jako kdybyste kreslili osmičku.

9

Pokračujte v mísení osmičkovým pohybem, až je hmota víceméně stejnoměrně matně hnědá; občas mísu otočte. Účelem je směsi spojit, ale neuvolnit z vaječné hmoty vešlehaný vzduch, proto buďte při míchání pozorní, ba něžní.

10

Nad mísou s čokoládovou směsí podržte cedník či síto a prosijte na ni ještě jednou mouku s kakaem tak, abyste povrch pokryli co nejrovnoměrněji. Znovu použijte špachtli a oblíbený pohyb do osmičky a začněte sypkou směs spojovat s tekutou. Zpočátku to možná bude vypadat suše a prašně, ale při troše trpělivosti začne za chvíli vznikat to správné těsto na brownies: vlhké a správně ‚patlavé‘. V tu chvíli přestaňte míchat, jen zapracujte kousky bílé i mléčné čokolády: pokud možno stejnoměrně je v těstě rozptylte.

11

Těsto vlijte do formy. Nezapomeňte mísu úplně vyškrabat; nejlépe to jde plastovou stěrkou. Uhlaďte těsto tak, aby mělo všude zhruba stejnou výšku. Formu vložte do předehřáté trouby; po pětadvaceti minutách povytáhněte mřížku a trochu pekáčkem zatřeste. Pokud se dezert ve středu ještě chvěje, zase troubu zavřete a pečte ještě pět minut. Hotovo je, když povrch připomíná lesklý papír a strany moučníku se odtahují od stěn formy. Pak můžete dílo vyjmout z trouby.

12

Nechte upečený moučník v pekáčku až do úplného vychladnutí; pak brownies pomocí alobalu vyjměte, nakrájete na čtvrtky, každou ještě na čtyři čtverečky a nakonec – jestliže se nechcete úplně ‚sjet’ čokoládou – překrojte čtvereček ještě na trojúhelník. Předpokládám, že po ochutnávání hned začnete zadělávat další várku, ale i tak je užitečné vědět, že brownies vydrží v chladničce čtrnáct dní a v mrazáku i déle než měsíc. Tedy pokud je tam uložíte do nějaké bezpečné skrýše...

Tip Apetitu:

  • Průzkum supermarketů potvrdil, že nabídka skvělých (a pro brownies jako stvořených) čokolád utěšeně roste. Lindt, který dodává na trh tmavou čokoládu s obsahem 70, 80, 85 a dokonce 99 procent kakaové hmoty, nabízí i čokolády nejrůzněji ochucené, třeba pomerančovou esencí. Když je přidáte do těsta, obohatíte tak brownies o další chuťové tóny. 100 g stojí 80 až 100 Kč (záleží na druhu), k mání jsou běžně v obchodech.
      
  • Přírodním třtinovým cukrem je slazena čokoláda oblíbené francouzské značky Fauchon, která je u nás novinkou (100 g za 130 Kč, specializované obchody).
      
  • Příznivci bio kvality uvítají čokoládu Rapunzel (100 g/65 Kč, v obchodech a koutcích zdravé výživy) z chemicky neošetřených kakaovníků, slazenou třtinovým cukrem. Díky značkám Bjorg (100 g /90 Kč), Schneekoppe 100 g/60 Kč) a Frankonia (100 g/55 Kč), slazeným fruktózou, si na brownies pochutnají i diabetici.


Mikovy osvědčené tipy:

  • Jak brownies snadno vyjmout: Širší pruh alobalu položte a vytvarujte podle dna formy tak, aby trochu přečníval přes okraje. Vložte pečicí papír a okraje formy včetně alobalu potřete máslem.
      
  • Při ,testu upečenosti‘ pomocí špejle mějte na paměti, že ulpělé drobečky musí být u brownies na rozdíl od buchet či koláčů vlhké.
      
  • U brownies platí dvojnásobně, že méně (pečení) je více. Dopékají se ještě chvilku poté, co je vyjmete z trouby – a když těsto ve středu zůstane částečně tekuté, jen to dezertu přidá na chuti a půvabu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

08.01.2008 13:46
Vyrábím zásadně po Vánocích, kdy se sejdou mraky čokládek, figurek, višní v čokoládě, nuget a dalšího...v základu ale doporučuju se striktně držet čokolády s vysokým podílem kakaové hmoty a holandského kakaa...a pak už místo kousků jenom bílé čokolády, krájím, mixuji a přidávám právě ty "sešlé se" zbytky..dotáhnu kůrou a dužinou z 1/2 pomeranče a 1/2 mandarinky (pak se totiž nemusíte bát, že přepečete a výsledek bude příliš suchý)...finále má pokaždé trošku jinou chuť a pokaždé na mě z celého plechu zbyde sotva jeden trojúhelníček...
15.09.2007 23:44
Pekla jsem v klasické kulaté 28 cm, je skvostný, uvnitř lehce tekutý...super kalorická bombaaa:-) Díky.
07.09.2007 13:41
Tak jsem vyzkoušela receptík a je to opravdu výborné..jen jsem podcenila zřejmě velikost pekáčku a máme to dost nízké,ale chut výborná..tak propříště!
02.09.2007 09:29
Recept se nachází v č.5/05, str.53
02.08.2007 20:20
poprvý sem je ochutnla v americe a teď si je dělám fakt často.Sou ůžasný,není divu že má spuusta američanů problémy s nadváhou:D jsou sladký jak cecek
06.06.2006 19:25
Konečně mají milovníci čokolády recept na uspokojení chuťových buněk.Děkujeme!
11.04.2006 12:55
Recept je opravdu super, jelikoz je ale dost hutny, podavam ho s kopeckem vanilkove zmrzliny a se zavarenymi brusinkami a vysledek byl dokonaly
03.07.2006 21:15
opravdova cokoladova slast pro ty nejmlsnejsi jazycky-proste jedna s nejdelikatnejsich lahudek co jsem kdy jedla

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč