Vánoční bramborový salát

Vánoční bramborový salát

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2459 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 149 g
Tuky 172 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V případě bramborového salátu jsou veškeré experimenty zbytečné – osvědčený postup vůbec nic nepřekoná!

Suroviny

brambory 300 g
salátové, uvařené ve slupce, oloupané
kořenová zelenina 100 g
mrkev, celer, petržel
vývar 750 ml
masový nebo zeleninový
okurky nakládané 3 ks
nakrájené nadrobno
lák z okurek
trocha
šunka 80 g
od kosti, na kostičky
hrášek 50 g
sterilovaný nebo mražený, povolený
křepelčí vejce 6 ks
šalotka 2 ks
nadrobno nakrájená
majonéza 100 g
hořčice dijonská
sůl
pepř bílý

Postup

1

Kořenovou zeleninu uvařte v silném vývaru nebo ve vodě doměkka.

2

Křepelčí vajíčka uvařte natvrdo; trvá to asi 3 minuty. Zeleninu slijte a nechte vychladnout.

3

Uvařenou zeleninu a brambory nakrájejte na kostičky a přesuňte do velké mísy.

4

Přihoďte okurky, kostičky šunky, hrášek a šalotku. Na závěr přidejte rozpůlená nebo rozčtvrcená křepelčí vajíčka.

5

Základ salátu ochuťte majonézou, hořčicí, solí, pepřem a lákem z okurek.

Nechte v chladu aspoň hodinu odležet a pak podávejte.

Tip: Místo klasických brambor můžete použít francouzské brambory Grenaille, které nemusíte loupat – stačí je nakrájet na osminky. Pokud chcete salát zlehčit, nahraďte majonézu bílým jogurtem, nejlépe řeckým.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Anonym

Co je na tom pracného? Normální postup, podobný našemu, který děláme doma. Umíte uvařit čaj?

Anonym

Tedy splácané všechno možné. Nestačí jen uvařit brambory, propasírovat,přidat najemno nakrájenou uvařenou mrkev, celer,petržel, 3 nakrájené okurky, najemno menší cibuli, sůl, pepř, trocha hořčice a lehce osladit. A hlavně jogurtovou majonézu. Lepší salát jsem nejedla :o)

Anonym

Jistěže to stačí, ale tady máme inspiraci obohacenou o několik dalších surovin. Proč si o vánocích nepřilepšit? Nikdo vás nenutí dělat tento pracný a přeplácaný salát. Klidně si udělejte ten svůj jednoduchý a obyčejný:-)

Anonym

Ano, nikdo nás tento salát dělat nenutí, ono totiž už ani nejde o bramborový salát, je to spíš vlašák :-D Bramborový si nebudu kazit vajíčkem a uzeninou ;-)

Anonym

No ja neviem, my sme vzdy davali do salatu vajicka a vzdy bol vyborny.....a jogurtova majoneza? neprehana sa to s tou zdravou vyzivou trosku? majoneza je najlepsia domaca, vajcia, olej....prava, aspon na vianoce, nie?

Anonym

No my děláme salát taky s vajíčkej, ale ještě na kostičky nakrájet šunkový salám (plátky). Nedáváme zeleninu, jen kyselé okurky. Zálivka je z hořčice, malinko vody na rozmíchání a tatarky a jiný salát bych nejedla. Ale proti gustu... :-)

Anonym

Já si taky myslím, že bramborový salát má být bez šunky a bez vajíček. Tady nejde o obyčejnost ale o čistotu chutí. Jogurtová majonéza recept určitě odlehčí, ale i klasika je dobrá. Jinak je toto skoro jediný recept, který se mi tady na Apetitu nelíbí. Zdravím.

Anonym

Na bramborový salát má snad každá rodina svůj vlastní recept, moje babička salát dělá také se šunkou i vejci...

Anonym

Ja si teda nemyslím, že by tu bylo splácané všechno možné. Vánoce jsou jednou v roce, tak proč si neudělat pořádný salát pěkně i se zeleninou a vajíčky;) Jinak šunka se u nás též do bramborového salátu nedává.

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit