Vánoční bramborový salát

Vánoční bramborový salát

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2459 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 149 g
Tuky 172 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V případě bramborového salátu jsou veškeré experimenty zbytečné – osvědčený postup vůbec nic nepřekoná!

Suroviny

brambory 300 g
salátové, uvařené ve slupce, oloupané
kořenová zelenina 100 g
mrkev, celer, petržel
vývar 750 ml
masový nebo zeleninový
okurky nakládané 3 ks
nakrájené nadrobno
lák z okurek
trocha
šunka 80 g
od kosti, na kostičky
hrášek 50 g
sterilovaný nebo mražený, povolený
křepelčí vejce 6 ks
šalotka 2 ks
nadrobno nakrájená
majonéza 100 g
hořčice dijonská
sůl
pepř bílý

Postup

1

Kořenovou zeleninu uvařte v silném vývaru nebo ve vodě doměkka.

2

Křepelčí vajíčka uvařte natvrdo; trvá to asi 3 minuty. Zeleninu slijte a nechte vychladnout.

3

Uvařenou zeleninu a brambory nakrájejte na kostičky a přesuňte do velké mísy.

4

Přihoďte okurky, kostičky šunky, hrášek a šalotku. Na závěr přidejte rozpůlená nebo rozčtvrcená křepelčí vajíčka.

5

Základ salátu ochuťte majonézou, hořčicí, solí, pepřem a lákem z okurek.

Nechte v chladu aspoň hodinu odležet a pak podávejte.

Tip: Místo klasických brambor můžete použít francouzské brambory Grenaille, které nemusíte loupat – stačí je nakrájet na osminky. Pokud chcete salát zlehčit, nahraďte majonézu bílým jogurtem, nejlépe řeckým.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit