Osgood pie (starodávný páj s ořechy)

Osgood pie (starodávný páj s ořechy)

3.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2056 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 175 g
Tuky 130 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Někteří zasvěcenci říkají, že ,osgood‘ je zkratka spojení ,oh-so-good’ (ó, tak dobré). Jiní tvrdí, že to bylo jméno kuchaře, který tento páj vymyslel, a další soudí, že název poukazuje na místo původu: Ozarks. Ať už je to jakkoli, tenhle koláč rozhodně stojí za vyzkoušení!

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná polohrubá 1
sůl špetka
máslo 110 g
studené, pokrájené
Na náplň
vejce 2 ks
bílky zvlášť, žloutky zvlášť
krupicový cukr 0.75
mouka pšeničná polohrubá 0.25
muškátový oříšek špetka
skořice 0.5 ČL
mletá
hřebíček špetka
mletý
sůl špetka
kakao 1 ČL
zakysaná smetana 1
1.  Na vál prosijte mouku se solí, přidejte máslo, dvě lžíce studené vody a co nejrychleji zpracujte na hladké těsto. Vytvořte bochánek, zabalte do potravinářské fólie a nechte dvě hodiny chladit.

2.  Předehřejte troubu na 200/180 stupňů. Těsto rozválejte a vyložte jím nevymaštěnou formu o průměru 20–22 cm. Propíchejte ho vidličkou a pečte dozlatova asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout.

3.  Připravte náplň: bílky vyšlehejte do polotuha a pak k nim postupně zašlehejte cukr. Tuhý sníh smíchejte s prošlehanými žloutky. Ve velké míse smíchejte mouku s kořením, solí a kakaem a střídavě po troškách přidávejte smetanu a vaječnou směs. Nakonec přimíchejte máslo, ocet, ořechy a rozinky.

4.  Směsí naplňte korpus a 5 minut zapékejte při 200/180 °C. Pak teplotu o 20 °C snižte a pečte 30–40 minut, aby náplň ztuhla (má být vláčná, ne vysušená).

Komentáře

Anonym

Kolik je objem "šálek"? 200 ml nebo 250 ml? Jsou to anglické míry tady se užívají jednotky hmotnostní ne měrné. Děkuji

Silvie Uváčiková

No já to brala automaticky že šálek je 250 ml. Právě pie dělám a to množství se mi zdálo na náplň tak akorát.

Anonym

Tak jsem se včera dala do pečení. Jako odměrku jsem měla 200ml hrneček ;-) Mletý hřebíček jsme doma neměli, tak též ani jablečný ocet. Rozinky rodina nejí. Když jsem dávala do trouby tu trošku nahnědlou polotekutou pěnu, která ale krásně voněla, nebyla jsem si jistá, že výsledek bude dobrý. Přece jen jsem pár věcí i vynechala a jako na orázku z apetitu tu tedy opravdu nevypadalo. Pekla jsem asi 45 minut. Náplň krásně zhnědla a po vychladnutí zpevnila. A výsledek? VYNIKAJÍCÍ

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit