Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejkřehčí linecký koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 152
Více než hodinu Snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5038 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 424 g
Tuky 307 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Linecký koláč, který jsme zdědili po cukrářích starého mocnářství, žil donedávna dva životy. Jeden v Rakousku, druhý v Čechách. Zatímco u nás mřížkový koláč ztvrdl stejně jako kolečka, u sousedů zůstal křehký a nesmírně aromatický. Než si to ale ověříte ve Vídni, ochutnejte ten náš.

Suroviny

máslo 150 g
studené
mandle 100 g
mleté
z toho 1 na potření těsta
mletá
mletý
sůl 1 špetka
ovocný džem 250 g
podívejte se na náš Tip

Postup

1

Mouku prosijte s cukrem, přidejte mandle, nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přilijte vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. 

2

Chladné máslo nakrájejte na kousky a rychle je rukou zapracujte do sypkých přísad. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto nezačalo lepit a chtít víc mouky. Vytvořte kouli, tu zabalte do fólie a nechte nejméně půl hodiny odpočívat v lednici.

3

Prochladlé těsto vyjměte, dejte stranou asi 1/4 množství a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5 – 7 mm. Na válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje.

4

Přečnívající okraje odřízněte. Pokud by se někde těsto potrhalo, opravte to pomocí odříznutých kousků. Formu s těstem můžete dát ještě na chvíli do chladu. Předehřejte troubu na 185 °C (elektrickou) nebo 175 °C (horkovzdušnou).

5

Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Tak se při pečení nezvlní a nenadělají se na něm bubliny. Potřete ho zavařeninou a uhlaďte, aby bylo možné mřížku na koláč hezky položit.

6

Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem krájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete mřížku žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35 – 40 minut. Po upečení nechte vychladnout, než ho začnete krájet.

NEJLEPŠÍ KOLÁČ JE TEN VÁŠ…

  • Aby náplň při pečení neprskala a nevybublala, je dobré ji před použitím trochu ohřát, rozetřít dohladka nebo propasírovat jemným sítem. Tím odstraníte případná semínka z bobulovin.
  • Mezi mistry cukráři se o správnou recepturu lineckého koláče tradičně vedou spory. O titul základní přísady do těsta totiž soupeří mandle a lískové oříšky. Ale ani příznivci mandlí se neshodnou: jedni požadují neloupané (těsto má skvělou barvu a chuť), druzí loupané a opražené. 
  • Máte-li čtverhrannou formu, použijte ji. ,Hranáč‘ je hezčí než koláč!

TIP APETITU

Jaká náplň, takový koláč – čili dejte tam to nejlepší, co máte. V případě, že jste si loni nezavařili domácí džem z višní, rybízu nebo malin, vsaďte na dobrý kupovaný s co nejvyšším podílem ovoce a nakyslou chutí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

25.09.2007 15:30
Koláč se mi vůbec nepovedl a trhal se. Vrátímseraději k maminčině receptu. Apetit poprvé zklamal..
02.12.2006 15:23
Těsto se mi nepodarilo prenest do formy,strasne se trha a marmelady staci 1/2 az 2/3 uvedeneho mnozstvi. Osvedcilo se mi pridat trochu rybizove marmelady. JInak je kolac vyborny.
26.06.2006 13:26
Já koláč z formy nevyklápím. Krájím ho přímo ve formě. A celá naše rodina ho miluje! Je vhodné použít marmeládu z červneného rybízu, která je spíš kyselejší. Také je třeba dát pozor, kolik toho na těsto mažeme. Záleží na chuti každého, stačí slabá vrstva. Já tento koláč miluji, je báječný! PS: Akorát mě někdy zlobí těsto, protože se trhá. V tom případě to nějak splácám. A na chuť to nemá vliv...
24.08.2006 11:01
Naša rodina necháva linecké cesto v chladničke aj celú noc. Jednotlivé prísady sa spolu aspoň pekne spoja. Neviem, cesto sa mi ešte netrhalo. Možno, ste ho nechali mimo chladničky priliš dlho. Ak Vám treba na pripravu viac času, rozdelte ho na dve časti, z ktorých jednu necháte dlhšie v chlade. Dostať koláč z formy tiež nie je až taký problém. Osobne odporúčam skvelé silikónové formy od Tescomy, alebo dať na plech, kvalitný papier na pečenie.Prajem veľa zdaru! :o)
10.05.2006 15:13
Koláč se vůbec nepovedl, a to peču docela často, koláč nešel z formy vyndat, ba ani vydlabat:o) jinak byl tradičně tak sladký (také díky marmeládě) že se skoro nedal jíst...Těsto moc křehke...až se rozpadalo na drobky....

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč