Bramborový salát s jarní cibulkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (33)
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3448 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 211 g
Tuky 268 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehký a elegantní. Alternativa bramborového salátu se svěží jarní cibulkou. 

Suroviny

brambory 1 kg
očištěné
jarní cibulka 2 ks
najemno nakrájená
sůl
pepř
majonéza 250 ml
pažitka 2 PL
nasekaná, lze nahradit natí jarní cibulky, nasekanou
Na zálivku vinaigrette
olivový olej 6 PL
vinný ocet bílý 2 PL
citronová štáva 1 PL
hořčice dijonská 1 PL
sůl
pepř

Postup

1

Jděte na brambory
Dají se vařit dvěma způsoby. První je běžný – brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, vařte doměkka (10 až 15 minut), pak je proceďte a nakrájejte na stejně velké kousky. Anebo brambory naklaďte na pařák a vařte v páře kolem 20 minut – dokud nejsou měkké. Tenhle postup sice trvá déle, ale brambory lépe udrží tvar a konzistenci.

2

Přidejte cibulku
Vložte brambory do velké salátové mísy a přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku.

3

Majonéza korunuje dílo
Přidejte majonézu i nať jarní cibulky a mírně promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti a chlaďte asi půl hodiny. Poté salát ozdobte natí jarní cibulky nebo pažitkou a hned podávejte.

Majonéza
Čím lepší majonéza, tím lepší salát. Udělat domácí není přitom žádný velký kumšt. Používejte ovšem vejce, o kterých jste si jisti, že jsou naprosto čerstvá.

  • V misce jemně našlehejte 4 žloutky. Mírně osolte. Za stálého míchání přilévejte pomaličku 350 ml olivového oleje. Pokud používáte mixér, přilévejte olej tenkým proudem, šleháte-li metlou, dávkujte ho jen po malých kapkách – zvlášť ze začátku, jinak se majonéza nesmísí. V obou případech ho přidávejte tak dlouho, dokud nevznikne hustá směs. Potom za stálého mixování pomalu přimíchejte šťávu z jednoho citronu. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.
     
  • Pokud se vám náhodou majonéza srazí, přidejte lžíci horké vody a dobře šlehejte, nebo začněte znovu s čerstvými žloutky a olejem a pomalu přidávejte sraženou majonézu, dokud směs nezhoustne.

Do uzavíratelné skleničky dejte olej, ocet, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Všechno pečlivě protřepejte. Dokud jsou brambory ještě teplé, polijte je zálivkou a důkladně je promíchejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

Nevím, čím to, ale tenhle salát se mi moc nepovedl. Byl moc kyselý, rozhodně ne taková lahůdka, jak bylo popsáno v časopise

Anonym

My tomu odedávna říkáme šťouchané brambory.

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit