Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vydatné chili con carne
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 732
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2104 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 162 g
Tuky 74 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyhlášená texaská specialita chilli con carne má své kořeny v mexické kuchyni a to je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Máme pro vás podrobný návod, jak na ně! Pokud masu neholdujete, připravte si chili con carne bez masa, chutná stejně báječně.

Suroviny

olej 1 PL
česnek 2 stroužky
chilli sušené 1 PL
římský kmín 1 PL
mletý
vývar hovězí 300 ml
majoránka (drhnutá) ½ PL
v konzervě
sůl
pepř
čerstvě mletý
nebo 2 kostičky tmavé čokolády (viz Tajný tip)

Postup

1

Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.

2

Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte rozpálit. Do rozpáleného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut restujte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a římský kmín. Ještě chvilku restujte, až se všechno koření rozvoní a vůně se propojí.

3

Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozpadlo a bylo stejnoměrně opečené. 

4

Na řadě je omáčka. Vývar nalijte do pánve. Přidejte konzervovaná rajčata. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.

5

Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se neodpařila. Pokud ano, přidejte trochu vody. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

6

Nakonec do pánve přidejte slité fazole. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte vodu. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

TAJNÝ TIP: Kousek čokolády

Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

02.07.2006 14:15
fazolky po mexicku milujeme celá rodina. Já je dělával trochu jinak, ale teď jsem vyzkoušel tento recept a asi už jiný dělat nebudu!!!Všem hrozně chutná!!
14.02.2015 14:50

Chiilli con carne je typicky americke jidlo pochazejici z Texasu...te dy Ne mexicke fazole

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč