Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
citronove kostky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné 12 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6472 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 464 g
Tuky 440 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jasná citronová chuť krému na podušce z křehkého těsta dokonale probudí a zároveň osvěží chuťové pohárky.

Suroviny

krystalový cukr 40 g
máslo 210 g
nakrájené na kousky
z velkých vajec
krystalový cukr 220 g
z jednoho citronu
ze 3 až 4 kusů citronu
změklé
sůl špetka
nakrájený na kolečka

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C.

2

270 g hladké mouky prosijte se špetkou soli do mísy, přidejte 40 g krystalového cukru, 20 g moučkového cukru a 210 g másla, nakrájeného na kousky. Pomocí prstů vypracujte drobenku.

3

Hranatou formu o rozměrech 22 x 20 cm vyložte pečicím papírem tak, aby sahal až k okrajům. Díky tomu pak půjde dezert snadno vyjmout.

4

Vsypte drobenku a prsty ji vymačkejte do stejnoměrné vrstvy. Těsto několikrát propíchněte vidličkou a vložte do trouby. Pečte 30–40 minut, dokud těsto nezezlátne.

5

V kastrůlku smíchejte 6 žloutků z velkých vajec s 220 g krystalového cukru. Přidejte kůru nastrouhanou z 1 citronu, šťávu ze 3–4 citronů, 90 g změklého másla a špetku soli.

6

Na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte pod bodem varu asi 6 minut, až směs zhoustne a z vařečky stéká jen pomalu. (Krém se nesmí vařit, protože by se srazil.) Ideální je zahřívat kastrůlek v jiném, větším, naplněném vodou; zabráníte tvoření žmolků.

7

Teplotu trouby snižte o 10 °C a na předpečené těsto nalijte krém. Poklaďte kolečky nakrájenými z 1 citronu a 10 minut dopékejte.

8

Upečený dezert vyjměte z trouby a nechte vychladnout nejdřív na mřížce, pak hodinu v chladničce. Poprašte moučkovým cukrem a pomocí pečicího papíru vyjměte z formy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

24.09.2019 13:23

Za mě nic moc. Krém není špatný, možná bych trochu poupravila, ale v základu je zajímavý a dobrý (klasicky dávám méně cukru než je uvedeno), kolečka citrónu bych však navrch dávala bez kůry nebo vůbec (pod citronem je krém takový oslizlejší a působí nedodělaně). Těsto mi vzhledem ke krému přišlo nevhodné, až moc suché, drobivé, tvrdší. Volila bych trochu jiné, o něco vláčnější, které půjde ukrojit lžičkou, aniž bych zákusek honila všude po stole :)

19.03.2008 13:52
nemuze to byt troubou? ja jsem nikdy s timhle receptem nemela problem a vzdycky jsem byla spokojena, patri mezi nase oblibene klasiky ...
21.02.2008 22:07
toto je najhorši recept aky som kedy mala!citronova plnka sa neurobi pretoze ju nestaci 10 minut dopekat lebo vajcia stale chutia "surovo".ked to vsak dopekate dlhsie cesto sa specie a vznikne z toho tvrdy "keks"
25.01.2008 10:18
Co urobite zo 6 bielkov?
31.08.2007 12:59
Recept se nachází v č.3/05, str.52

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč