Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový mramorovaný dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7474 kcal
Bílkoviny 141 g
Sacharidy 583 g
Tuky 494 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Působí zcela profesionálním dojmem, a to i díky mramorování, které se objeví, když do něj zakrojíte. Tenhle efekt zvládne i nadšený laik – ovšem hostům to nemusíte prozrazovat...

Suroviny

tmavá čokoláda 150 g
s vysokým obsahem kakaové hmoty (70%)
máslo 250 g
změklé
vejce 4 ks
velká
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mandle 100 g
mleté
lze nahradit 1 lžičkou vanilkového extraktu
k podávaní, lze vynechat
kandovaná pomerančová a citronová kůra
Na čokoládový krém
tmavá čokoláda 170 g
s vysokým obsahem kakové hmoty (70%), rozlámaná na kousky

Postup

1

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Vymastěte formu: buď nerezovou o objemu 1,7 l, nebo nádobu z varného skla, na jejíž dno položte kolečko pečicího papíru o průměru cca 9 cm. (Můžete péct v běžné dortové formě, dezert ale nebude mít tak zajímavý tvar.)

2

Čokoládu nalámejte do ohnivzdorné misky, přidejte 20 g másla a misku dejte nad nádobu s mírně vroucí vodou, dokud se čokoláda nerozpustí (zvládne to ale i mikrovlnka, viz Tip Apetitu). Pak promíchejte dohladka.

3

Zbylé máslo, mouku, cukr, vejce, prášek do pečiva a 80 g mandlí dejte do jiné nádoby a dvě až tři minuty prošlehávejte, až je směs hladká a krémovitá. Dvě třetiny oddělte do jiné misky a přidejte k nim kakao a mléko. Do zbytku směsi vetřete zbylé mandle a vanilinový cukr nebo extrakt.

4

Do formy dejte nejprve trochu vanilkového těsta. Na něj nalijte lžíci kakaového těsta a pak – opět lžící – trochu rozpuštěné čokolády, ale tak, aby se nedostala až ke stěnám nádoby. Dál střídavě vrstvěte; jednotlivé sladké hmoty můžete lžící lehce roztírat, aby se barvy smísily. Nakonec uhlaďte povrch a směs dvakrát třikrát projeďte křížem krážem špejlí nebo koncem lžičky – tím vytvoříte mramorování. Pracujte ale lehkou rukou, abyste těsta nepromísili až příliš.

5

Pečte asi hodinu a půl až hodinu a čtyřicet minut, dokud dort trochu nevyběhne a není na dotyk pevný. Nechte ho vychladnout ve formě, pak nožem opatrně objeďte okraje a vyklopte jej na plochý talíř.

6

Na čokoládovou polevu zahřejte smetanu v kastrůlku, až se po okrajích začnou objevovat bublinky. Vsypte nalámanou čokoládu a stáhněte z ohně. S citem promíchejte, vlijte do misky a nechte stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte ji vychladnout; občas promíchejte.

7

Vychladlou polevou přelijte dort a rozetřete ji – nejlépe to jde obrácenou lžící nebo plochým nožem. Ještě dezert ozdobte proužky kandované citrusové kůry a pak ho uchovejte v chladu. Servírujte tenké plátky (je velmi vydatný), případně ozdobené kopečkem zakysané smetany – její svěžest krásně vyrovná sytou chuť čokolády, másla a oříšků.

TIP APETIT:
Klasicky se čokoláda rozpouští rozlámaná na kousky v nádobě, kterou postavíte či zavěsíte nad hrnec s horkou, ale nikoli vařící vodou. Rozpouštění je ale snadná práce i pro mikrovlnku: nalámané kousky vložte do příslušné suché misky. Základní rovnice zní: 100 g čokolády x 2 minuty při středním výkonu = rozpuštěno. Misku nechte ještě chvíli stát, aby mikrovlny mohly dokonat své dílo a směs byla hladká.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

23.03.2008 17:54
Někam se mi vloudila chybička. Dort vůbec nevykynul, je připosraženej a děěěěěěěěsně sladkej. Faktem je, že manžel miluje přeslazený věci a konzistenci neřeší, takže u něj má úspěch. :)
12.08.2008 11:25
Nevím, ale v receptu se o kynutí nic nepíše. Já jsem ho pekla, už ani nevim kdy, asi na moje narozeniny. dala jsem ho do klasické dortové formy a i tak měl veliký úspěch, je pravda, že je sladký, ale dala jsem k tomu kopeček zakysané smetany a čerstvé jahody a bylo to moooc dobrý. Jsem čokoholik, takže mi množství čokolády jen vyhovovalo.:)
31.08.2007 13:55
Recept se nachází v č.4/05, str.22
02.11.2006 14:08
Ňam ňam ňam ňáááááááááááááááám!
04.02.2007 11:54
Je to samá čokoláda, až to dobrý není!
14.02.2007 09:00
Máš pravdu, fúúúúúúúúúúj čokoláda, kdo vynašel něco hnusnějšího na zeměkouli? .-)))

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč