Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronový cheesecake ve stylu New Yorku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 139
Do 90 minut Snadné průměr 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4357 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 412 g
Tuky 254 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle tradiční varianta cheesecaku je sametová a velmi bohatá. Aby také ne, když předlohou receptu nám byl slavný New York cheesecake. Citronový cheesecake je pečený a i když na jeho přípravu nevyžaduje příliš zkušeností, bez trpělivosti se rozhodně neobejdete. Ale i přesto stojí za to recept vyzkoušet – ať už jako slavnostní dezert nebo chutný zákusek k odpolední kávě.

Suroviny

Na korpus
sušenky 150 g
až 250 g, BeBe, máslové
až 120 g
Na náplň
plnotučný
vanilkový extrakt 1,5 ČL
jemně nastrouhaná, z celého citronu
vejce 3 ks
velká + 1 žloutek navíc
Na potření

Postup

1

Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální. 

2

Rozevírací dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit papírem na pečení. Chcete-li vyzkoušet vodní lázeň (viz Něco navíc), musíte formu zvenčí utěsnit, nejlépe přes sebe přeloženými pruhy alobalu. Ten vám také zaručí, že do trouby nebude odkapávat máslo.

3

Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy.

4

Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to deset minut při 180 °C – bude křupavější.

5

Troubu ztlumte na 160 °C.

6

Do čerstvého sýra po částech přidávejte zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt.

7

Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte pět minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu.

8

Dejte péct na pětadvacet až třicet minut (viz Něco navíc).

9

Vychladlý dezert zakrytý alobalem dejte do druhého dne odpočinout do chladničky.

10

Vyklopte ho podle návodu níže, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte. Ozdobit můžete karamelizovaným ovocem.

NĚCO NAVÍC

Ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu.

Můžete vyzkoušet i pečení ve vodní lázni, která zajistí rovnoměrnější zahřívání: na střední mřížku umístěte plech s vysokým okrajem s formou zalitou do poloviny výšky vroucí vodou. Zavřete troubu a 30 minut ji vůbec neotvírejte – jinak se dezert propadne.

Vždy přestaňte péci o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl a popraskal. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé; to je jistější indikátor upečenosti než přesný čas. Náplň ještě ztuhne při chlazení.

Koláč pak nechte ve vypnuté troubě s dvířky pootevřenými asi na pět centimetrů, aby teplo mohlo pomalu (zhruba 2 hodiny) unikat ven.

Finální fází je vyjmutí z formy. Postavte ji na utěrku namočenou v horké vodě. Ta rozpustí máslo, kterým bylo vymazané dno; okraje koláče se při chladnutí odtáhnou samy. Hbitě odstraňte bočnici, překlopte dnem nahoru na vymazaný talíř a krouživým pohybem sejměte spodní část formy i papír. Pak překlopte koláč na servírovací podnos a dejte pryč pomocný talíř. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

15.04.2006 13:41
Sýr Philadelphia se dá sehnat v běžné obchodní síti v Německu za zhruba 1€ (ve specializovaných prodejnách u nás obvykle kolem 100 Kč). Trvanlivost je zhruba dva měsíce, takže se při občasných výletech předzásobuji.
11.04.2006 12:40
Priznam se, ze mi recept na cheese cake podle apetitu prijde hrozne zdlouhavy a narocny. Poprve jsme ho pekla podle casopisu Elle a vysledek mel a porad ma veliky uspech. Nejlepsi je se smetanovym syrem Fenix :-)
04.04.2006 08:43
hmota = smíchané ingredience na náplň, smíchat na hladkou směs, moc nešlehat aby v tom nebyly bublinky, sušenkový základ vyrobíme z rozdrcených sušenek a rozpuštěného másla - jenom to smícháme, dáme na dno formy a uhladíme. Opravdu to stojí za vyzkoušení, držím palce
18.07.2006 10:26
Díky, přesně tohle autorka receptu tak nějak zapomněla zmínit, když se rozepisovala o bublinkách vzduchu a vaničce s vodou...
21.10.2006 09:27
děkuju mnohokrát, taky jsem měla s touto částí problém
03.04.2006 20:10
Přiznám se, že recept je pro mě nesrozumitelný: Již 1. věta: "Hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ ..." .. co je to hmota a jak se připraví (první část receptu s tímto pojmem vůbec nepracuje)? Jak připravím sušenkový základ?? Dále už to snad zvládnu. Poradí někdo?
31.03.2006 15:18
Je to absolutny skvost. Robila som ho uz niekolko krat a mam pocit ze je stale lepsi a lepsi. Pripravila som ho aj na oslavu do prace a zozala som obrovsky uspech.
23.05.2006 17:19
Ahoj Mirino, stale nevim, z ceho ten cheesccake udelat, tak se prosim podel o tve zkusenosti jaky syr pouzivas ty. Diky Ivana
18.06.2006 16:15
Uz jsem to psala vyse, pouzijte lucinu, vysledek je super
26.03.2006 11:09
Chtěla jsem si vytisknout recept s pracovním postupem, ale text je tak široký, že se nevejde na formát A4 a tak si musím i nadále při přípravě složitějších receptů listovat v kuchyni v Apetitu.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč