
Až vás zase přepadne neodolatelná chuť na palačinky, zkuste tuhle zdravou obměnu. Zamilujete si ji!
Suroviny
Na těsto
mouka špaldová celozrnná hladká
150
g
jemná
smetana
50
ml
podmáslí
200
ml
voda
100
ml
žloutek
2
ks
sůl
1
špetka
Na náplň
tvaroh měkký
1
ks
vanička
med
3
PL
citronová štáva
z půlky citronu
ovoce
200
g
pokrájené – jahody, maliny, broskve, meruňky…
máslo
kousek, na smažení
čokoládová poleva
nebo karamelová, na přelití, lze vynechat
moučkový cukr
na posypání, lze vynechat
1 Mouku, smetanu, vodu, podmáslí, žloutky a sůl smíchejte na řidší těsto a nechte půl hodiny odpočinout. Pak znovu důkladně promíchejte.
2 Zatímco těsto odpočívá, utřete tvaroh s medem a citronovou šťávou. Pokud se vám směs zdá málo sladká, přidejte trochu medu nebo cukru.
3 V nepřilnavé pánvi rozpusťte lžičku másla a nalijte do ní čtvrtinu těsta. Na středním plameni opékejte 1–2 minuty dozlatova, pak opatrně obraťte (pozor, trhají se víc než běžné palačinky!) a ještě chvíli smažte po druhé straně. Stejně zpracujte i zbytek těsta.
4 Na hotové palačinky rozetřete tvarohovou náplň, přidejte ovoce a srolujte. Posypte moučkovým cukrem nebo polijte oblíbenou polevou.
Komentáře
Anonym
24.06.2008 11:57
Špaldové palačinky
Anonym
07.07.2008 10:47
Apetit 8/07
Jirka Sirka
09.08.2018 15:50
Bodejť by se to netrhalo,
Bodejť by se to netrhalo, když je tam málo mouky (těsto bylo jako voda) a chybí bílek. Přidal jsem mouku a dal celá vejce a nic se netrhalo. Ovšem chuť mají jako každé jiné palačinky ze špaldy, podle mě stačí dát mléko a podmáslí vypít syrové... :-)