Jemná krémová polévka potěší jako svačina, lehký oběd i večeře.
Suroviny
Postup
Rozeberte květák na menší růžičky a dvě třetiny pokrájejte nadrobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
Pórek nakrájejte na kolečka a osmahněte na másle. Zaprašte moukou a za stálého míchání zalijte vodou. Osolte, opepřete a spolu s bramborem přidejte připravený květák. Vody by mělo být jen tolik, aby byla zelenina ponořená.
Přiveďte k varu a vařte do poloměkka; nemělo by to trvat déle než deset minut.
Polévku nechte trochu zchladnout. Vyjměte celé růžičky květáku a zbytek rozmixujte dohladka.
Růžičky vraťte zpět, polévku okořeňte muškátovým oříškem, zřeďte vývarem a vařte ještě asi pět minut.
Nakonec přilijte smetanu a ještě chvíli prohřejte.
Podávejte posypané rukolou.
Komentáře