Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
makový koláč
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 47
Do hodiny Snadné 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5805 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 726 g
Tuky 340 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle skvělý zákusek zvládne i začátečník levou zadní! Přesto je to trochu záludný dezrt – ochutnáte-li jej, musíte mít opravdu silnou vůli, abyste včas přestali!

Suroviny

Na koláč
mouka pšeničná polohrubá 200 g
mouka pšeničná hladká 200 g
mák mletý 300 g
moučkový cukr 200 g
vanilkový cukr 1 bal
skořice
mletá
máslo 250 g
Na ozdobu
na hrubo

Postup

1

Rozpalte troubu na 180–200 °C. Smíchejte oba druhy mouky, mák, cukr a sodu a rozdělte přibližně na tři díly. Plech o velikosti 20 × 30 cm vymastěte a vysypte moukou nebo, ještě lépe, pokryjte pečicím papírem.

2

Na připravený plech vysypte jeden díl suché směsi. Na něj rozložte polovinu oloupaných, nahrubo nastrouhaných jablek a posypte je vanilinovým cukrem a skořicí. Pak jablka zcela překryjte dalším dílem sypké směsi.

3

Na směs pak rozložte zbytek nastrouhaných jablek a opět je posypte skořicí a vanilinovým cukrem. Poslední vrstvou bude zbytek sypké směsi. Povrch se nesnažte uhlazovat – sypká směs se s jablky krásně prolne sama.

4

V mikrovlnné troubě nebo na sporáku opatrně rozpusťte máslo (můžete je nahradit herou, ale máslo je samozřejmě nejlepší). Rozpuštěným tukem pak důkladně zalijte koláč a pečte ho, dokud na povrchu nezezlátne; trvá to přibližně půl hodiny.

Související články

Komentáře

Lze místo máku použít kupovanou makovou směs?
řekla bych ,že záleží na složení té směsi - podle toho, jestli je tam cukr nebo ne.
Já tenhle koláč pekla před chvílí, dala jsem tam hotovou, kupovanou makovou směs, byl v ní cukr, tak jsem tam ubrala o něco málo cukru z receptu.
tak tento koláč jsem hned vyzkoušela, jelikož začína doba letních jalblek a neustale dostávám jablka od přátel a pect jeden jablečný zavin za druhým mě opravdu nebaví a hlavně už mi to ani nechutná, pač už jsem zkoušle ruzné kombinace se švestkama, tvarohem a makem, myslím si že tento koláč bude také dobrý, když se místo jablek požijí švestky či hrušky. Né vždy máme po ruce jablka.
Koláč je výborný i bez šlehačky! Příště bych dala i více jablek, nějak mi na druhou vrstvu nestačily :-)
Lucie
Bártlová
Zdravím, vážne se ty ingredince sypou na plech? Neumím si to moc představit, udrží se ten koláč kompaktní, když nebude mít "pevné hranice"?
Silvia
Ružičová
Piekla som včera podla receptu, na plech som dala radšej papier na pečenie. Nevedela som si predstaviť tie vrstvy, treba ich tam dať rovnomerne a napriek receptu som povrch trošku uhladila, aby sa rozpustené maslo potom na vrch vpilo. Je to šťavnatý koláč, chutil. Prekvapivo sa cely koláč "usporiada" sám pri pečení.
Sabina
Somrová

Naprosto úžasný koláč, přesto radím těm, kteří milují mák, nepečte ho! Sníte ho "natotata":-)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč