Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně

3.3/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1853 kcal
Bílkoviny 147 g
Sacharidy 74 g
Tuky 101 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Měkké maso s aromatickou omáčkou chutná přímo neodolatelně! Nejoblíbenějším telecím masem na dušení je v Itálii plec a nožičky. Raději se vyhněte zadní kýtě, libovému masu totiž tahle úprava příliš nesvědčí – bývá pak houževnaté.

Suroviny

olej 1 PL
vykoštěná, lze nahradit nožičkou, na kostky
najemno
šalvěj 20 lístků
sušená
suché
sůl
pepř mletý
čerstvý, mletý

Postup

1

Do pánve dejte olej a máslo a postavte ji na prudký plamen. Mouku nasypte na talíř a obalte v ní kousky telecího. Maso osmahněte v rozpáleném tuku dohněda za občasného otáčení; trvá to asi deset minut. (Pokud nemáte dostatečně velkou pánev, rozdělte maso na několik částí a raději opečte postupně.)

2

Osmahnuté maso vyjměte, trochu stáhněte plamen a na pánev vhoďte cibuli a šalvěj. Přibližně čtyři minuty míchejte, cibule by měla získat světlezlatou barvu.

3

Pak do pánve vraťte maso, přilijte víno a dřevěnou vařečkou odškrabujte všechny přípečky. Pokud by se víno příliš vyvařilo, můžete přidat jednu nebo dvě lžíce vody.

4

Přilijte smetanu, zlehka osolte a opepřete, promíchejte a pánev zakryjte pokličkou. Stáhněte plamen a maso duste doměkka; mělo by stačit půl hodiny. Podávejte s bramborovými noky, případně s rýží.

5

Připravte si dopředu  Dušeným jídlům příprava předem a následné odležení vždycky jen prospěje! Pokrm můžete připravit až s dvoudenním předstihem, jen ho po vychladnutí uložte do ledničky.

6

Před podáváním přilijte do omáčky dvě lžíce vody a i s masem ji ohřejte na sporáku nebo v troubě při 180 stupních.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

20.09.2008 18:05
Půl hodiny na dušení nestačí, dusila jsem plecko hodinu. Úměrně tomu jsem přidala víno i smetanu, servírovala jsem s domácími papperdele. Vynikající.
30.01.2008 09:32
Recept se nachází v č.3/07, str.56

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč