0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4 / 5. Počet hodnocení: 84
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6577 kcal
Bílkoviny 237 g
Sacharidy 567 g
Tuky 347 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo, které milují snad všechny děti. Našli jsme pro vás ten nejlepší recept se žloutkovým krémem provoněným vanilkou.

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
krupicový cukr 50 g
mléko 200 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na posypání válu
sůl 1 špetka
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
vejce 2 ks
menší
olej 100 ml
máslo
rozpuštěné, na vymazání plechu a potření buchtiček
Na žloutkový krém
vanilkový lusk 2 ks
mléko 750 ml
plnotučné
krupicový cukr 60 g
škrob 1.5 PL
žloutek 6 ks

Postup

1

Droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít. Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, vejci, olejem a kváskem, přidejte zbývající mléko a vypracujte těsto. Dejte mu asi pětačtyřicet minut na kynutí, aby zhruba zdvojnásobilo objem.

2

Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte, vytvarujte kuličky a skládejte je do vymazaného pekáčku. Každou buchtičku důkladně potřete rozpuštěným máslem. Nechte v teple asi půl hodiny kynout, pak je v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova.

3

Mezitím uvařte krém. Vanilkové lusky podélně rozřízněte ostrým nožem a vyškrábněte z nich zrníčka; prázdný lusk můžete vložit do nádoby s cukrem – krásně jej ovoní. Svařte mléko, polovinu cukru, maizenu a vanilková zrnka a na vypnuté plotýnce nechte asi čtvrt hodiny louhovat. Občas promíchejte.

4

Kastrol s ochuceným mlékem postavte na vodní lázeň. Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně je zašlehávejte do horkého, nikoli však vroucího mléka – kdyby se totiž vařilo, žloutky by se snadno srazily. Upečené buchtičky rozdělte na talíře a zalijte teplým a voňavým vanilkovým krémem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

darina sieglová

Tento recept je pro všechny, kteří se ve středu nezvládli zúčastnit Velkého dne buchtiček se šodó. My ostatní zatím středeční příděl vanilky a kynutého těsta muzíme nejdříve strávit, než si dáme nášup:)

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit