0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

,Kohout na víně' se sušenými švestkami

,Kohout na víně' se sušenými švestkami

3.2 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3453 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 382 g
Tuky 88 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základní francouzská specialita, coq au vin, prošla mírnou, ale lahodnou metamorfózou. Výsledkem jsou marinovaná kuřecí stehýnka, podušená ve voňavé omáčce plné vína. Místo klasických žampionů v ní zaujaly sušené švestky. Výtečné!

Suroviny

víno červené 750 g
kuřecí čtvrtky 4 ks
rostlinný olej 3 PL
máslo 25 g
rajče 2 ks
nasekaná
mouka pšeničná hladká 1 PL
bobkový list 2 ks
tymián snítka
sušená pomerančová kůra 1 proužek
z bio pomeranče
švestky 20 ks
sušené
škrob 1 ČL
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
cukr špetka
na dochucení
1 Maso vložte do větší mísy, aby leželo v jedné vrstvě. Víno vlijte do kastrůlku a za prudkého varu vyvařte (zredukujte) asi na polovinu; mělo by to trvat tak deset minut. Přelijte jím kuře a nechte ho čtvrt hodiny marinovat. Pak kousky masa vyjměte a osušte; marinádu uchovejte zvlášť.
2 Troubu předehřejte na 110, horkovzdušnou na 90 stupňů. Na velké pánvi nebo v kastrolu, který se dá vložit do trouby, rozehřejte olej. Kousky masa v něm ze všech stran opečte, z každé strany asi pět minut. Přidejte máslo a ještě chvilku opékejte, aby kuřecí maso získalo krásně tmavohnědou barvu. Vyjměte ho a odložte stranou.
3 Odlijte přebytečný tuk, vsypte rajčata a asi dvě minuty je smažte. Poprašte moukou, důkladně promíchejte, zalijte marinádou a znovu promíchejte, aby se netvořily hrudky. Do téhle směsi vložte kousky kuřete a přilijte zhruba půllitr studené vody – tolik, aby bylo maso tak akorát zalité. Přidejte koření i pomerančovou kůru, uveďte pomalu do varu a vsypte švestky. Utvoří-li se pěna, seberte ji děrovanou naběračkou.
4 Kastrol vložte do trouby, zčásti přikryjte pokličkou a nechte dusit tak dlouho, až masíčko odpadává od kostí, tedy asi dvě hodiny. Tekutina by neměla vřít, jídlo se má jen velmi mírně dusit.
5 Maso a švestky vyjměte z kastrolu a na plotně na mírném varu svařte šťávu. Pokud je moc řídká, zahustěte ji škrobem rozmíchaným v troše vody. Omáčku dochuťte, přeceďte na maso a podávejte posypané petrželkou a strouhanou kůrou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

Markéta Staňková

Je to opravdu výborný recept! Jako základní ingredienci jsem použila vykoštěné kohoutí maso. Doopravdy fascinující pokrm, chutnal celé rodině :-)

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit