Osgood pie (starodávný páj s ořechy)

Osgood pie (starodávný páj s ořechy)

3.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2056 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 175 g
Tuky 130 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Někteří zasvěcenci říkají, že ,osgood‘ je zkratka spojení ,oh-so-good’ (ó, tak dobré). Jiní tvrdí, že to bylo jméno kuchaře, který tento páj vymyslel, a další soudí, že název poukazuje na místo původu: Ozarks. Ať už je to jakkoli, tenhle koláč rozhodně stojí za vyzkoušení!

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná polohrubá 1
sůl špetka
máslo 110 g
studené, pokrájené
Na náplň
vejce 2 ks
bílky zvlášť, žloutky zvlášť
krupicový cukr 0.75
mouka pšeničná polohrubá 0.25
muškátový oříšek špetka
skořice 0.5 ČL
mletá
hřebíček špetka
mletý
sůl špetka
kakao 1 ČL
zakysaná smetana 1
1.  Na vál prosijte mouku se solí, přidejte máslo, dvě lžíce studené vody a co nejrychleji zpracujte na hladké těsto. Vytvořte bochánek, zabalte do potravinářské fólie a nechte dvě hodiny chladit.

2.  Předehřejte troubu na 200/180 stupňů. Těsto rozválejte a vyložte jím nevymaštěnou formu o průměru 20–22 cm. Propíchejte ho vidličkou a pečte dozlatova asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout.

3.  Připravte náplň: bílky vyšlehejte do polotuha a pak k nim postupně zašlehejte cukr. Tuhý sníh smíchejte s prošlehanými žloutky. Ve velké míse smíchejte mouku s kořením, solí a kakaem a střídavě po troškách přidávejte smetanu a vaječnou směs. Nakonec přimíchejte máslo, ocet, ořechy a rozinky.

4.  Směsí naplňte korpus a 5 minut zapékejte při 200/180 °C. Pak teplotu o 20 °C snižte a pečte 30–40 minut, aby náplň ztuhla (má být vláčná, ne vysušená).

Komentáře

Anonym

Kolik je objem "šálek"? 200 ml nebo 250 ml? Jsou to anglické míry tady se užívají jednotky hmotnostní ne měrné. Děkuji

Silvie Uváčiková

No já to brala automaticky že šálek je 250 ml. Právě pie dělám a to množství se mi zdálo na náplň tak akorát.

Anonym

Tak jsem se včera dala do pečení. Jako odměrku jsem měla 200ml hrneček ;-) Mletý hřebíček jsme doma neměli, tak též ani jablečný ocet. Rozinky rodina nejí. Když jsem dávala do trouby tu trošku nahnědlou polotekutou pěnu, která ale krásně voněla, nebyla jsem si jistá, že výsledek bude dobrý. Přece jen jsem pár věcí i vynechala a jako na orázku z apetitu tu tedy opravdu nevypadalo. Pekla jsem asi 45 minut. Náplň krásně zhnědla a po vychladnutí zpevnila. A výsledek? VYNIKAJÍCÍ

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit