Už léta je na jídelníčku všech světových restaurací. Půvab polévky pocházející z lázeňského města Vichy spočívá i v tom, že se v létě může podávat studená, dokonce na ledu. V obou podobách je velmi oblíbená na svatebních menu!
Suroviny
máslo
4
PL
pórek
3
ks
bílá a světle zelená část, trochu zelené části na ozdobu
brambory
2
ks
na kousky
vývar zeleninový
1.2
l
sůl
smetana ke šlehání
200
ml
bageta
1
ks
opečená
1 Pórky zbavte poškozených a vnějších listů, rozkrojte je podélně a dobře propláchněte – zvlášť v místech, kde se listy začínají oddělovat –, aby v nich nezůstal žádný písek. Pak je osušte a nakrájejte na půlkolečka.
2 Máslo rozehřejte v hrnci a osmažte pórek – asi dvě tři minuty, ale jen tak, aby příliš nechytil barvu. Přidejte brambory a rovněž krátce osmahněte. Zalijte vývarem, lehce osolte, uveďte do varu a na mírném plameni vařte asi dvacet minut. Polévku pak (po částech) rozmixujte, aby vznikl krém. Prošlehejte ho se smetanou a ještě krátce asi pět minut spolu prohřejte.
3 Do horké polévky zašlehejte kousek studeného másla, bude ještě krémovější. Podávejte posypané pórkem.
Komentáře
Anonym
18.03.2008 15:27
Apetit 2/07
Anonym
14.07.2008 14:54
Luxusní dobrota
Silvie Guzdeková
06.07.2009 13:13
Nej polévka
Kristýna Kubáčová
24.02.2015 13:39
Lahodná, jak horká, tak v
Lahodná, jak horká, tak v létě vychlazená. Připravená je raz dva, právě jsem ji uvařila, poobědvala a nejlepší bylo, že jsme měli všechny ingredience doma, jen zeleninu jsem nevyvářela, použila jsem bio kostku Rapunzel - zeleninový vývar bez droždí, měla jsem už hlad. :) Díky němu byla polévka zelenější, ale i ta hodně světlá vypadá lákavě. Tip pro redakci: Recept by si zasloužil důstojnější fotku!