Sušenky z arašídového másla

Sušenky z arašídového másla

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (104)
Do hodiny Velmi snadné 30ks sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2858 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 415 g
Tuky 104 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by čekal, že arašídové máslo, tahle krémová podoba podzemnice olejné, může proměnit obyčejné sušenky v zázračnou pochoutku? Jde to! Vláčné sušenky se vyznačují zcela svébytnou příchutí, jemností a křehkostí.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 150 g
sůl 0.5 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo 70 g
arašídové máslo 70 g
krystalový cukr 110 g
hnědý cukr 100 g
vanilkový cukr 1 bal
vejce 1 ks

1 Do misky prosijte mouku a sůl s práškem do pečiva. Ve větší míse smíchejte arašídové máslo s máslem a všemi třemi druhy cukru; přidejte vejce. Pak ke směsi vsypte mouku s práškem do pečiva a důkladně míchejte, až se všechny ingredience krásně spojí.

2 Z těsta vytvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu a rozložte je na vymazaný plech tak, aby mezi nimi byly alespoň pěticentimetrové mezery. Každou kuličku mírně stlačte třeba pomoučeným dnem sklenice, ale opravdu jen trošku – pečením se totiž sama ,rozběhne‘ na placičku.

3 Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Sušenky pečte deset až dvanáct minut, dokud nejsou zlatavé. Nenechte se mýlit tím, že jsou na omak ještě měkké. Stačí jim dát pár minut na vychladnutí – nejlépe chvíli na plechu na mřížce a pak ještě na samotné mřížce. Chladnutím se zpevní a budou vláčné a křehké.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

opravdu vynikajici! pouzila jsem peanut butter s kousky arasidu a pridala do testa hrst rozinek. po susenkach se jen zaprasilo. jsou dost sladke, priste dam min cukru nez je v receptu. ale i tak stoji za to. nam!

Anonym

Dělala jsem je z celozrnné mouky,přidala kousky arašídů a jsou skvělé - přesně ta pravá coockies konzistence - křupavé a uvnitř měkké. Příště o hodně míň cukru, 50g jsem nahradila moukou a pořád jsou sladké až až. Asi záleží na druhu másla.

Anonym

musím říct, že jsou výtečné! akorát mi druhý den trochu ztvrdly, tedy jen jedna, na test... zbytek nevydržel na stole!

Anonym

Susenky zmizely za nekolik hodin ... pouzila jsem jen trtinovy cukr, ale take mensi mnozstvi. Priste vyzkousim s kousky cokolady ... A vubec jsem je nemackala, "rozplacly" se krasne samy. :-) Vrele doporucuji, skvely recept!

Anonym

Sušenky se povedly a měly velký úspěch, přišly mi však dost sladké. Dávala jsem ho celkem o 50g méně, ale příště dám ještě méně.

Alexandra Páral

Dnes jsem vyzkoušela. Dle rad zkušených viz. výše, jsem dala jen 150g třtinového cukru a přidala 60% čokoládu 1.balení ( rozdrcené na maličké kostičky) rovnou do těsta. Jsou výborné!

Ivana Prejzová

Jsou vynikající!!! Pekla jsem je večer na druhý den do práce a musela jsem jít spát, abych je nesnědla :-D Dala jsem celkem 120g cukru a myslím, že je to akorát. Těsto jsem rozdělila a do poloviny jsem přidala kakao, jsou ještě lepší než ty světlé. Kostičky čokolády jsem dala do všech. Už se těším, až je upeču znova. Od této chvíle se arašídové máslo stane základní surovinou v mé domácnosti, abych mohla péci tyto super výborné sušenky :-)

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit