0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný závin
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8 / 5. Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Snadné 2 kusy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4636 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 606 g
Tuky 180 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte si to z jablek to nejlepší! Domácí závin potěší každého stolovnika.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 350 g
+ trocha navíc
vejce 1 ks
mléko 150 ml
máslo 20 g
ocet 1 ČL
sůl 1 špetka
Na náplň, potření a posypání
jablko 1 kg
krupicový cukr 100 g
skořice 1 ČL
mletá
strouhanka 120 g
rozinky 60 g
citronová kůra
nastouhaná z 1 citronu
mandle 50 g
spařené a oloupané
máslo 100 g
50 g + 50 g rozpuštěného
žloutek 1 ks
prošlehaný s trochou mléka
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Z příslušných přísad důkladně zpracujte vláčné těsto, přikryjte ho a nechte na teplém místě hodinu odpočívat.

2

Zbavte jablka jádřinců, oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

3

Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučněné utěrce je obě vytáhněte dotenka. Každou placku posypte částí strouhanky, poklaďte polovinou jablečných plátků, zasypte částí krupicového cukru, skořice, ještě strouhanky, rozinek, strouhané citronové kůry, nasekaných mandlí a pokapejte padesáti gramy rozpuštěného másla.

4

Okraje těsta zahrňte, pomocí utěrky zaviňte a překlopte na plech vymazaný máslem. Potřete žloutkem rozšlehaným v mléce.

5

Pečte dorůžova, asi tři čtvrtě hodiny. Ještě horký závin potřete zbylým rozpuštěným máslem a pocukrujte. Podávejte teplý či vychladlý.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč