Jablečný závin
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7 / 5. Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Snadné 2 kusy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4636 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 606 g
Tuky 180 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte si to z jablek to nejlepší! Domácí závin potěší každého stolovnika.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 350 g
+ trocha navíc
vejce 1 ks
mléko 150 ml
máslo 20 g
ocet 1 ČL
sůl 1 špetka
Na náplň, potření a posypání
jablko 1 kg
krupicový cukr 100 g
skořice 1 ČL
mletá
strouhanka 120 g
rozinky 60 g
citronová kůra
nastouhaná z 1 citronu
mandle 50 g
spařené a oloupané
máslo 100 g
50 g + 50 g rozpuštěného
žloutek 1 ks
prošlehaný s trochou mléka
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Z příslušných přísad důkladně zpracujte vláčné těsto, přikryjte ho a nechte na teplém místě hodinu odpočívat.

2

Zbavte jablka jádřinců, oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

3

Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučněné utěrce je obě vytáhněte dotenka. Každou placku posypte částí strouhanky, poklaďte polovinou jablečných plátků, zasypte částí krupicového cukru, skořice, ještě strouhanky, rozinek, strouhané citronové kůry, nasekaných mandlí a pokapejte padesáti gramy rozpuštěného másla.

4

Okraje těsta zahrňte, pomocí utěrky zaviňte a překlopte na plech vymazaný máslem. Potřete žloutkem rozšlehaným v mléce.

5

Pečte dorůžova, asi tři čtvrtě hodiny. Ještě horký závin potřete zbylým rozpuštěným máslem a pocukrujte. Podávejte teplý či vychladlý.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit