Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Čokoládový koláč s malinovou omáčkou

Čokoládový koláč s malinovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6914 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 909 g
Tuky 294 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč vašich čokoládových snů!

Suroviny

máslo 250 g
káva 1 PL
rozpustná
tuk
na vymazání formy
krupicový cukr 440 g
čokoláda na vaření 200 g
rozlámaná na kousky
mouka pšeničná hladká 380 g
prosátá se sáčkem prášku do pečiva
kakao 20 g
ne instantní +2 lžíce na poprášení
vejce 2 ks
vanilkový cukr 1 bal
maliny 150 g
čerstvé nebo mražené

1Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Kulatou formu o průměru 20 cm vymastěte a dno i kraje vyložte pečicím papírem.

2Ve středně velkém kastrole rozpusťte máslo a v hrnku kávu. Tu pak vlijte k máslu a přidejte cukr i čokoládu. Na velmi mírném plameni směs míchejte (nesmí se vařit), dokud nebude krásně hladká. Vlijte do mísy a nechte trochu vychladnout. Do jiné mísy mezitím prosijte mouku s kakaem.

3Vraťte se k čokoládové směsi a začněte ji prošlehávat. Nejlíp to jde pomocí tyčového ponorného mixéru; pokud ho nemáte, vlijte hmotu do robotu. Po částech do ní zapracovávejte mouku s kakaem, vanilinový cukr a obě vejce.

4Těsto vlijte do formy a pečte asi hodinu a tři čtvrtě. Než koláč vyklopíte na mřížku, nechte ho čtvrt hodiny chladnout a pak postupujte opatrně. Až na mřížce vychladne úplně, poprašte dezert kakaem.

5Maliny na omáčku rozmačkejte vidličkou. Pokud vám vadí semínka, protlačte směs přes cedník nebo síto; jinak můžete ovoce prostě jen rozmixovat. Nalijte do šálku nebo misky a podávejte spolu s koláčem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

ahoj, mám pocit, že zrovna u tohoto koláče byla nějaká změna v receptu, nevíte náhodou někdo jaká?

Anonym

Ahoj Kato, myslim, ze slo o dobu peceni... nekdo si stezoval, ze se kolac nepovedl, a tak redakce upozornovala na moznou kratsi/delsi dobu peceni... ale vic si nepamatuju;o)

Anonym

Tak jsem koláč včera pekla...no...ubrala jsem půl cukru, protoze mi příjde, že většina receptů v apetitu obsahuje neuveritelne mnozstvi cukru, za druhe jsem instantni kavu pridala do smesy s čokoládou, nikoliv rozpustěnou kávu ve vode, nechtela jsem aby byl koláč tvrdy-díky vode můte být, ale nedošlo mi že tu tekutinu musím nekde dohnat, tak jsem tam dala dalsí půlku másla a trochu kefíru, rozředila jsem to na lite těsto...no po upečení cca 1 hodina jsem ho vyklopila, dort bohužel puknul a rozpadl se...a po rozříznutí jsem zjistila ze je vnitřek syrový, tak jsem vydlabala a dopekla:o)) dnes na nej dam krem z arašídového másla, ozdobím marcipánem...a napíšu jak chutnal...

Anonym

Jo, taky ho chci péct, ale v receptu není množství vody /nebo něčeho jiného?/ v hrnku, takový recept je na ...

Anonym

Tak jsem tam dala hrnek kafe o obsahu 250ml a pekla jsem to 1 h 10 min. a bylo to ažaž, hodina by stačila. Koláč nebyl špatný, ale upřímně řečeno, mám ve svém archivu lepší recepty, třeba jeden starý z Marianne na čokoládový dort je o hodně lepší.

Anonym

Ahoj všem kuchařkám a kuchařům, tento recept jsme dělaly se sestrou přesně podle návodu, ale nepovedl se ani napodruhé. Nevím, jak je to možné, ale v receptu musí být chyba. Po upečení vznikla na povrchu tvrdá, uvnitř nedopečená placka!

Anonym

Já teda nevím, jak komu, ale nám to chutná šíleně. Kombinace silné chuti čokolády a malinové omáčky (ještě navíc flambované), je prostě úžasná.

Anonym

Recept se nachází v č.10/04, str.31

Anonym

Tento recept jsem nedávno zkoušela a přišlo mi, že těsto bylo až příliš hutné, po uplynutí 1 a 3/4 byl vnitřek nedopečený. Navíc velmi sladký koláč....

Anonym

Musím přiznat, že z tohoto koláče jsem nebyla dvakrát nadšená. Po upečení byl koláč vevnitř syrový a po celém jeho povrchu byla něco jako karamelová vrstva (asi 2 cm silná), úplně tvrdá. Když jsme ho no konečně nakrájeli a ochutnali, byl nechutně sladký a velmi hutný. Myslím že malinová omáčka by s tím nic moc nenadělala. musím souhlasit s dalším příspěvkem a podotknout že na čokoládové dorty a koláče existuje spousta daleko lepších receptů

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení
  • Poradna

3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení

Máte chuť na maso? Než vyrazíte k řezníkovi, přečtěte si, které tři kousky pečeného vepřového vás nikdy nezklamou. Ať už zvolíte bůček, pečeni, krkovici nebo vepřové ocásky, na talíř dostanete jemné šťavnaté maso se silnou chutí. Parádu s...
5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...

Obchod Apetit