Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Snadné 40 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8310 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 793 g
Tuky 486 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept pocházející z lázní Ischl zdědila Helena Budínská po mamince. Její přátelé jím zdobí svatební stoly – a my vám ho s předstihem doporučujeme i jako vánoční cukroví.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 350 g
máslo 210 g
moučkový cukr 100 g
mandle 60 g
mleté
kakao 25 g
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra špetka
skořice špetka
mletá
smetana na vaření
pár lžic případně
Na náplň
máslo 150 g
změklé
moučkový cukr 150 g
ořechy 100 g
mleté
vanilkový cukr 0.5 bal
Na ozdobu
čokoláda na vaření 300 g
mandle
oloupané, nebo sříbrné kuličky

1 Nejprve smíchejte všechny suroviny na náplň a uložte ji do chladu. Do mísy pak prosijte mouku s cukrem, nakrájejte změklé máslo, přidejte vanilinový cukr, mandle, kakao, citronovou kůru a skořici. Všechno ručně spojte v hladké těsto; pokud by se drobilo, přidejte lžíci smetany.

2 Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Ukrojte třetinu těsta a na pomoučněné ploše ho vyválejte na plát silný půl centimetru. Formičkami vykrajujte různé tvary a pak je sedm minut pečte na plechu s pečicím papírem. Tip: Zbytky těsta uložte do plastového sáčku. Přidáte-li k nim lžíci smetany, můžete je znovu vyválet.

3 Až cukroví vychladne, slepujte ho náplní; nechte ji aspoň dvanáct hodin zaschnout.

4 Čokoládu na vaření nalámejte do misky a rozpusťte ve vodní lázni. (Anebo dejte misku s čokoládou jednoduše na minutku do mikrovlnky.) Roztavenou čokoládou polévejte sušenky a dozdobte je mandlemi nebo stříbrnými kuličkami. Slavnostní cukroví chutná nejlíp trochu odleželé; chce to aspoň čtyři dny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

Anonym

Nikdy jsem nepekla, protože nemusim sladke a myslela jsem si, že to ani neumím. Když jsem ale udělala tohle, spustila se lavina. Ted peču pořád. Je to královské cukroví.

Anonym

Moc dobré. Slepované cukroví nepatří k mým favoritům, ale tohle mě zaujalo.Je fakt moc dobré.Dělala sem ho s mamkou a měly sme co dělat, abychom nesnědly syrové těsto.

Anonym

Tak jsem zase po roce dělala tohle cukroví. Těsto při vyvalování má tendeci se trhat, klasicky s moukou vyválet to jde hůř, ale mezi potravinářskými foliemi je to bez problémů. Krému nedávám moc a stačila mi poloviční dávka.

Anonym

Recept se nachází v č.11/05, str.20

Anonym

Je fakt, že mezi mé oblíbené cokroví patří spíše ty slepované pikantní marmeládou a nebo sušenková klasika jako jsou pracny. Jenže alpské cukroví tento stav výrazně změnilo. Je to dnes jedno z nejoblíbenějších a také nejrychleji snědených cukroví. Jana

Anonym

Tak toto je možná prapůvodní recept na takzvané išlské dortíčky, taky z ořechového těsta bez vajíček. Určitě ho zkusím.

Anonym

Také ho zkusím, recept zní dobře...

Obchod Apetit