Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecké koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 88
Více než hodinu Velmi snadné cca 50 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4662 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 536 g
Tuky 229 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejhezčí vánoční květiny, které známe. Linecké koláčky s marmeládou patří mezi oblíbené vánoční cukroví, které nesmí chybět na štědrovečerním stole. Ale hodí se i pro jiné příležitosti během roku. Když klasické kolečko vyměníte za vykrajovátko ve tvaru vajíčka a slepíte dvojice žlutou (třeba meruňkovou) zavařeninou, rázem máte pohoštění pro koledníky. Recept na linecké koláčky si rozhodně poznamenejte.

Suroviny

máslo 250 g
pokojové teploty
vejce 1 ks
z jednoho citronu
ovocný džem
na slepování
na posypání, lze vynechat

Postup

1

V míse utřete máslo s prosátým moučkovým cukrem (prosátím ho zbavíte případných hrudek) a vejcem. Na tuto směs prosijte mouku (krásně ji tím provzdušníte) a přidejte vanilinový cukr a citronovou kůru.

    2

    Zpracujte tužší těsto a nechte ho odpočinout v chladu několik hodin, případně přes noc. Před válením nechte těsto trochu změknout. Na pomoučeném válu pak vyválejte tenký plát (asi 2 mm silný) a tvořítky vypichujte libovolné tvary.

      3

      Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykrájené linecké cukroví klaďte na plech a pečte 5–10 minut dozlatova. Doba pečení závisí na typu mouky – pozor, aby se okraje cukroví nepřipálily. Koláčky slepujte ‚lineckou‘ zavařeninou, případně posypte moučkovým cukrem. 

        Profi tipy Silvie Sulanské

        • U lineckého těsta platí jednoduchá řada 1–2–3, která znamená 1 díl cukru, 2 díly másla, 3 díly mouky. Stačí se držet tohoto poměru; konkrétní množství surovin už záleží jenom na vás.
        • Máslo (o jiném tuku u tohoto lahůdkového cukroví ani neuvažujte) se líp zpracuje v těsto, když má pokojovou teplotu. Proč? Nebude pak tvořit tukové hrudky, které by mohly při pečení zlobit.
        • Použijete-li místo celých vajec jen žloutky (cca 3), máte postaráno o větší křehkost a krásnou barvu těsta.
        • Základní trik je otáčení plechů při pečení (předkem dozadu). Žádná trouba nepeče stejnoměrně a u drobných tvarů je rozdíl v barvě a propečenosti velmi výrazný.

        Související články

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2004/12

        Komentáře

        13.12.2009 12:31
        Nevím proč řešítě pravidlo 123, já v repectu vidím 500g mouky, 250g tuku a 150g cukru (moučkový plus 30g sáček vanilkového).
        13.12.2009 12:31
        Nevím proč řešítě pravidlo 123, já v repectu vidím 500g mouky, 250g tuku a 150g cukru (moučkový plus 30g sáček vanilkového).
        11.12.2009 12:49
        Teda ja neviem, ci sa mi nepodarili alebo maju byt proste take tvrdsie. Co mam ja odlozeny, vyskusany recept, z toho su kolaciky makke hned... Ale kedze stale skusam nove a nove recepty, nedalo mi nevyskusaj aj tento. Ale asi si ho nezapisem...
        10.12.2008 16:51
        Vyzkoušela, ochutnala a i bez rozležení jsou koláčky velice chutné. A ani nemusí platit pravidlo 1 - 2 - 3 :-).
        30.11.2007 20:22
        Než budete linecké podle tohoto receptu péct, radši si množství surovin přepočítejte.... někdo hold neumí počítat....
        30.07.2008 14:01
        Je vidět, že máš hromadu času na kraviny, když řešíš takovouhle banalitu. Třeba se začni zaobírat něčím zajímavějším a aby to bylo někomu k užitku.
        14.09.2007 17:30
        Recept se nachází v č.12/04, str.43
        23.06.2006 17:00
        Ať počítám jak počítám, jednoduché pravidlo 1-2-3 ve vašem receptu neplatí....:-)
        04.12.2007 10:53
        Ježiš a není to jedno? Obecně řečeno 1-2-3. Recept je úžasný ať je z časopisu, ať je pravidlo 5-8-90 či něco jiného. Určitě recept chválím, protože je to jednoduchá klasika.

        Apetit magazín

        TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

        TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

        Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

        Obchod Apetit

        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč