Čokoládovo-malinová sopka

Čokoládovo-malinová sopka

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1570 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 235 g
Tuky 52 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zázrak z páry. Ano, vaření v páře je u dortu tak trochu netypické – výsledku však přidá na jemnosti i na zajímavosti!

Suroviny

Na těsto
tmavá čokoláda 60 g
vejce 1 ks
moučkový cukr 80 g
máslo 1 PL
rozpuštěné, zchladlé, + na vymazání misky
mouka pšeničná polohrubá 120 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
mléko 125 ml
Na malinovou omáčku
maliny 200 g
krupicový cukr 1 PL

1Čokoládu rozpusťte a nechte chladnout. Vajíčko našlehejte do pěny, postupně přisypávejte cukr a šlehejte, aby byla směs hustá a nadýchaná. Zašlehejte rozpuštěnou čokoládu a rozpuštěné máslo.

2Mouku smíchejte s práškem do pečiva a společně prosijte. Ve třech dávkách tuto směs přišlehejte k vajíčku; prostřídejte ji s mlékem, taktéž rozděleným na tři části.

3Misku o průměru 20 cm vymažte máslem a nalijte do ní těsto. Pak misku přikryjte voskovým papírem nebo alobalem, který jste zespodu potřeli olejem, zavažte provázkem nebo upevněte gumičkou. Na hrnec s trochou vroucí vody posaďte pařáček, na něj postavte misku s těstem, přiklopte a hodinu vařte. Nechte zchladnout a pak vyklopte na talíř.

4K podávání uvařte malinovou omáčku: částečně rozmrazené maliny smíchejte s cukrem a v malém kastrůlku přiveďte k varu. Jakmile se cukr rozpustí a maliny prohřejí, je uvařeno; omáčku odstavte a nechte trochu zchladnout.

5Dort nahoře lžící trochu vydlabejte a před podáváním do prohlubně nalijte malinovou omáčku. Část jí nechte svůdně stékat po povrchu dolů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

Jana Harazimová

výborný recept! sopka se povedla a celé rodině moc chutnala..

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit