Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8147 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 851 g
Tuky 422 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Moučník chutná nejlíp v den upečení, a pokud možno ještě vlažný, druhý den má totiž bílková vrstva tendenci zvlhnout,“ říká naše food stylistka Milka Volfová.

Suroviny

žloutek 4 ks
moučkový cukr 140 g
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
mouka pšeničná polohrubá 450 g
máslo 200 g
změklé + na vymazání formy
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
mléko 2 PL
Na náplň
jablka 600 g
oloupaná
vanilkový cukr 1 bal
vlašské ořechy 200 g
skořice 1 ČL
rozinky 50 g
propláchnuté, lze vynechat
bílek 6 ks
krystalový cukr 100 g
vinný ocet bílý 1 ČL
lze nahradit jablečným
škrob 1 ČL
kukuřičný

    Postup

    1

    Do mísy (nebo do kuchyňského robota) dejte žloutky s cukrem a máslem a utřete na světlou pěnu. Pak k nim prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte mléko a vypracujte hladké lesklé těsto.

    2

    Pekáč o velikosti cca 20x30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180°C. Jednu třetinu těsta dejte do mrazáku. Zbylé těsto namačkejte na dno (případně i na boky) pekáčku.

    3

    Jablka nakrájejte nebo nastrouhejte, ochuťte skořicí a vanilkovým cukrem a nasypte na těsto. Přimíchejte propláchnuté rozinky a zasypejte nasekanými ořechy. 

    4

    Bílky našlehejte na řídkou pěnu, přimíchejte cukr a škrob a vyšlehejte na pevný, lesklý sníh. Zašlehejte ocet. Rozetřete na jablka, navrch nastrouhejte zbylou třetinu těsta z mrazáku a pečte asi 45 minut dozlatova.

    Jak to udělat, aby měly řezy luxusní vrstvu sněhu?

    Tipy Mileny Volfové, food stylistky časopisu Apetit:

    • Aby měly řezy viditelnou čepici, nešetřete na bílcích, šest je ideální.
       
    • Sníh rozhodně šlehejte s krystalovým či krupicovým cukrem; v moučkovém bývají protihrudkující látky a mohou dělat neplechu. Lžička octa a/nebo kukuřičného škrobu sníh stabilizuje a nehrozí, že spadne.
       
    • Horní vrstvu těsta strouhejte na jemném struhadle a nepřežeňte to s množstvím – sníh by měl pod těstem prosvítat.

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2013/8

    Komentáře

    Iveta Janíková

    Můžu se zeptat o kolik se změní poměr ingrediencí, kdybych chtěla péct v klasickém plechu cca pro 15 lidí?? Příjde mi že plech 20x30 je přece jen dost malý. Velice děkuji za odpověď.

    Martina Kojzarová

    Dobrý den paní Janíková,
    nejsem si teď úplně jistá přesným rozměrem klasického plechu, ale pokud je to zhruba 30x40 cm, asi bychom se nebáli suroviny jednoduše zdvojnásobit :-).
    Držíme palce, aby se řezy vydařily na výbornou, redakce Apetitu

    Apetit magazín

    Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
    • Tipy a triky

    Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

    Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
    Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
    • Novinky a zajímavosti

    Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

    Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
    Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
    • Jak na to

    Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

    ‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
    Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
    • Suroviny

    Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

    Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

    Obchod Apetit