0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2.9 / 5. Počet hodnocení: 16
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2262 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 354 g
Tuky 51 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I když v receptu není ani kari koření, ani pasta, jde opravdu o asijské kari – směsi totiž obsahují suroviny použité v receptu.

Suroviny

kokosové mléko 800 ml
vývar zeleninový 750 ml
česnek 4 stroužky
jemně nasekaný
zázvor (čerstvý) 5 cm
čerstvý, nasekaný
citronová tráva 4 ks
(mívají ji asijští zelináři)
listy kafirové limety 4 ks
chilli paprička 1 ks
červená, dle chuti
rostlinný olej 2 PL
sezamový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, na tenké plátky
kurkuma (mletá) 2 ČL
krupicový cukr 1 ČL
květák 900 g
větší růžičky
limetová šťáva 2 PL
sójová omáčka 2 PL
jarní cibulka 2 ks
na nitky
koriandr čerstvý 1 hrst
čerstvý, nasekaný
sůl
pepř
čertvě mletý

1 Vlijte do hrnce vývar a kokosové mléko či krém. Přidejte česnek, zázvor, podrcené celé stonky citronové trávy, kafirové listy a celé chilli papričky. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut a pak vývar s mlékem přeceďte a uchovejte stranou.

2 V hrnci rozpalte rostlinný i sezamový olej a zpěňte na nich cibuli. Přisypte kurkumu, cukr a asi 5 minut opékejte na velmi mírném ohni. Zkaramelizovanou cibuli odložte stranou. Vmíchejte růžičky květáku a opékejte dalších 3–5 minut lehce dozlatova.

3 Do hrnce s květákem přilijte svařený vývar s mlékem, limetovou šťávu a sójovou omáčku. Vařte 10–15 minut, dokud květák nezměkne. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené jarní cibulkou, listy koriandru a odloženou zkaramelizovanou cibulí.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Komentáře

Katerina Sille

Vynikajici, zazvor tomu opravdu da hodne. Nemela jsem kafirové listy, chilli papričky, ani jarni cibulku a prestoze jsem mela jen jedno kokosove mleko, ja i manzel radime mezi velmi oblibene recepty.

Jan Čečrdle

pro neortodoxní strávníky doporučuju doplnit sójovým masem a podávat s libovolnou přílohou jako lehkou večeři :)

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit