Květáková kari polévka

Květáková kari polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 ()
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2262 kcal
Bílkoviny 78 g
Cukr 354 g
Tuky 51 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I když v receptu není ani kari koření, ani pasta, jde opravdu o asijské kari – směsi totiž obsahují suroviny použité v receptu.

Suroviny

kokosové mléko 800 ml
vývar zeleninový 750 ml
česnek 4 stroužky
jemně nasekaný
zázvor (čerstvý) 5 cm
čerstvý, nasekaný
citronová tráva 4 ks
(mívají ji asijští zelináři)
4 ks
kafírové listy (koupíte v Marks & Spencer nebo v Sapě)
chilli paprička 1 ks
červená, dle chuti
rostlinný olej 2 PL
sezamový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, na tenké plátky
kurkuma (mletá) 2 ČL
krupicový cukr 1 ČL
květák 900 g
větší růžičky
limetová šťáva 2 PL
sójová omáčka 2 PL
jarní cibulka 2 ks
na nitky
koriandr 1 hrst
čerstvý, nasekaný
sůl
pepř
čertvě mletý

1 Vlijte do hrnce vývar a kokosové mléko či krém. Přidejte česnek, zázvor, podrcené celé stonky citronové trávy, kafirové listy a celé chilli papričky. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut a pak vývar s mlékem přeceďte a uchovejte stranou.

2 V hrnci rozpalte rostlinný i sezamový olej a zpěňte na nich cibuli. Přisypte kurkumu, cukr a asi 5 minut opékejte na velmi mírném ohni. Zkaramelizovanou cibuli odložte stranou. Vmíchejte růžičky květáku a opékejte dalších 3–5 minut lehce dozlatova.

3 Do hrnce s květákem přilijte svařený vývar s mlékem, limetovou šťávu a sójovou omáčku. Vařte 10–15 minut, dokud květák nezměkne. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené jarní cibulkou, listy koriandru a odloženou zkaramelizovanou cibulí.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Katerina Sille

Vynikajici, zazvor tomu opravdu da hodne. Nemela jsem kafirové listy, chilli papričky, ani jarni cibulku a prestoze jsem mela jen jedno kokosove mleko, ja i manzel radime mezi velmi oblibene recepty.

Jan Čečrdle

pro neortodoxní strávníky doporučuju doplnit sójovým masem a podávat s libovolnou přílohou jako lehkou večeři :)

Apetit magazín

  • Jak na to

Vyměňte jednohubky za mezze a tapas

Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.   ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Rostlinná alternativa másla? Odpovědná volba!

Stále více lidí přechází z různých důvodů na veganskou, vegetariánskou nebo flexitariánskou stravu. Například proto, že trpí potravinovou alergií nebo chtějí využívat nutriční výhody rostlinné stravy. Někteří při vývoji svého jídelníčku...
  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...

Obchod Apetit