Květáková kari polévka

Květáková kari polévka

2.8 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2262 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 354 g
Tuky 51 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I když v receptu není ani kari koření, ani pasta, jde opravdu o asijské kari – směsi totiž obsahují suroviny použité v receptu.

Suroviny

kokosové mléko 800 ml
vývar zeleninový 750 ml
česnek 4 stroužky
jemně nasekaný
zázvor (čerstvý) 5 cm
čerstvý, nasekaný
citronová tráva 4 ks
(mívají ji asijští zelináři)
4 ks
kafírové listy (koupíte v Marks & Spencer nebo v Sapě)
chilli paprička 1 ks
červená, dle chuti
rostlinný olej 2 PL
sezamový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, na tenké plátky
kurkuma (mletá) 2 ČL
krupicový cukr 1 ČL
květák 900 g
větší růžičky
limetová šťáva 2 PL
sójová omáčka 2 PL
jarní cibulka 2 ks
na nitky
koriandr 1 hrst
čerstvý, nasekaný
sůl
pepř
čertvě mletý

1 Vlijte do hrnce vývar a kokosové mléko či krém. Přidejte česnek, zázvor, podrcené celé stonky citronové trávy, kafirové listy a celé chilli papričky. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut a pak vývar s mlékem přeceďte a uchovejte stranou.

2 V hrnci rozpalte rostlinný i sezamový olej a zpěňte na nich cibuli. Přisypte kurkumu, cukr a asi 5 minut opékejte na velmi mírném ohni. Zkaramelizovanou cibuli odložte stranou. Vmíchejte růžičky květáku a opékejte dalších 3–5 minut lehce dozlatova.

3 Do hrnce s květákem přilijte svařený vývar s mlékem, limetovou šťávu a sójovou omáčku. Vařte 10–15 minut, dokud květák nezměkne. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené jarní cibulkou, listy koriandru a odloženou zkaramelizovanou cibulí.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Komentáře

Katerina Sille

Vynikajici, zazvor tomu opravdu da hodne. Nemela jsem kafirové listy, chilli papričky, ani jarni cibulku a prestoze jsem mela jen jedno kokosove mleko, ja i manzel radime mezi velmi oblibene recepty.

Jan Čečrdle

pro neortodoxní strávníky doporučuju doplnit sójovým masem a podávat s libovolnou přílohou jako lehkou večeři :)

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit