Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svíčková se žemlovými knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9388 kcal
Bílkoviny 612 g
Sacharidy 684 g
Tuky 410 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vylepšená klasika podle šéfkuchaře Václava Friče

Suroviny

špek 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
jíška 80 g
+ na dokončení
kořenová zelenina
(2 mrkve, 1/4 celeru, 1 petržel), nahrubo
nadrobno
oloupané, na kostky
ocet 150 ml
hořčice plnotučná 2 PL
divoké koření
2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře
vývar hovězí 750 ml
smetana 250 ml
dle chuti
nakládané, k podávání
Na žemlové knedlíčky
housky 8 ks
včerejší housky, cca 400 g
mouka pšeničná hrubá 4 PL
vejce 2 ks
rozpuštěné
mléko 400 ml
petrželka hrst
hladkolistá, nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Maso prošpikujte slaninou (pokud vám nějaká zbude, nakrájejte ji na kostičky). Osolte ho a opepřete.

2

V hrnci rozpusťte sádlo s 60 g másla. Vložte nastrouhanou zeleninu a případně i kostičky zbylé slaniny a opékejte vše dozlatova. Teprve potom přidejte cibuli a ještě chvíli míchejte.

3

Do základu přimíchejte jablko, cukr, hořčici a divoké koření svázané do plátýnka. Přilijte ocet a počkejte, až se odvaří. Pak do hrnce vložte maso, podlijte ho vínem a zalijte vývarem tak, aby bylo téměř ponořené. Duste pod pokličkou asi 2 hodiny doměkka.

4

Měkké maso vyjměte z omáčky, plátýnko s kořením vyhoďte. V kastrůlku rozpusťte 80 g másla a zpěňte na něm mouku. Vzniklou jíškou pak omáčku zahustěte. Rozmixujte ji a ještě 10 minut povařte. Na závěr ji zjemněte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a lžící másla, znovu rozmixujte a ještě propasírujte.

5

Na knedlíčky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte rozpuštěným máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla do žemlí. Pak přidejte petrželku a podle potřeby hrubou mouku. Lehce promíchejte.

6

Z hmoty pak tvarujte knedlíky o průměru tenisáku. Dobře je přitom zmáčkněte, aby se nerozvařily. Vařte je po částech na páře 10–15 minut. Rozkrojte je a ihned spolu s nakládanými brusinkami podávejte ke svíčkové.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Komentáře

10.08.2014 16:44

Recept naprosto vynikající, povedl se na jedničku a všem moc chutnalo :-)

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč