0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fíkový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8102 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 608 g
Tuky 535 g
Vláknina 88 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Exkluzivní dezert...

Suroviny

Na korpus
mouka pšeničná hladká 230 g
moučkový cukr 1 PL
sůl 0.5 PL
máslo 125 g
studené, na kostičky
rozmarýn 1 špetka
jemně sekaný, nebo nastrouhaná kůra z půlky citronu
žloutek 2 ks
Na náplň
mandle 250 g
mleté
mouka pšeničná hladká 50 g
máslo 250 g
krupicový cukr 250 g
vejce 2 ks
velké
vanilka 1 špetka
mletá
fíky 8 ks
velkých, vyzrálých
sušená pomerančová kůra
nastrouhaná z jednoho pomeranče

1 V mixéru prošlehejte nebo ručně zpracujte v míse mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a rozmarýn nebo kůru, žloutky, a znovu prošlehejte, až vzniknou drobky. Zakápněte lžící až dvěma studené vody, aby se vše spojilo. 

2 Těstem vyložte koláčovou formu o průměru 25 cm. Dno uhlaďte obrácenou lžící a zarovnejte okraje. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit.

3 Troubu předehřejte na 200 stupňů. Těsto vyložte kolečkem pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a dvacet minut předpečte; na posledních deset minut papír s fazolemi sejměte.

4 Teď je na řadě náplň: utřete mandle a mouku, vmíchejte máslo utřené s cukrem do pěny, rozšlehaná vejce a vanilku. Nechte dvacet v chladu. 

5 Přesuňte náplň na předpečený korpus, nasázejte do ní křížem nakrojené fíky, posypte pomerančovou kůrou a vložte zhruba na čtyřicet minut do trouby. Po upečení nechte koláč nejméně půl hodiny chladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Komentáře

Eliška Mlatečková

Vážená redakce apetitu. Koláč jsem zkusila upéct přesně podle receptu, bohužel ne vše bylo úplně v pořádku. Předpéct těsto - 20 min / 200 stupňů dle postupu je moc - kraje těsta byly hnědé. Náplně bylo hodně a péct vše dalších 40min /200 stupňů nelze - koláč jsem po 20 minutách musela překrýt pečícím papírem a stáhnout teplotu, protože náplň byla uprostřed úplně tekutá. Upřímně - vyhodit koláč, protože postup není dobře napsaný je plýtvání penězi a časem .... Exkluzivní koláč to pro mě skutečně nebyl ....

Jana Kopřivová

Milá Eliško, děkujeme za zpětnou vazbu. Nám se koláč podle receptu povedl. Každá troba však peče jinak a je nutné přizpůsobit dobu pečení svým zkušenostem.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit