Cola má v těchto muffinech zásadní úkol: nakypřit těsto. Jeho chuť už příliš neovlivní. Pokud chcete muffiny na slano, vynechte cukr a naopak přidejte sůl, rozinky vyměňte za kostičky slaniny. Získáte tak zajímavou variaci na téma nádivka. Péct ji můžete i ve formě nebo v pekáčku.
Suroviny
Postup
Mouku a cukr (u slané verze ho pochopitelně vynechte) vsypte do mísy. Vejce, sůl, olej a colu spolu prošlehejte v jiné misce a pak vmíchejte do mouky. Poté přidejte nastrouhanou mrkev a cuketu; výsledkem by mělo být hutné, ale stále ještě tekuté těsto.
Pokud se rozhodnete pro slanou, ‚nádivkovou‘ verzi, nakrájejte nadrobno slaninu (hodí se i bůček nebo uzené) a na pánvičce ji nechte za občasného promíchání krátce vysmahnout – stačí asi pět minut. Vyjměte děrovanou naběračkou a zapracujte do těsta. Můžete ještě přidat trochu soli, pokud se vám slanina nezdá dostatečně výrazná. Vyškvařeným tukem potřete muffiny, než je vložíte do trouby, anebo ho zapracujte do těsta; bude pak o něco hutnější a sytivější.
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto rozdělte do formiček na muffiny, posypte rozinkami (samozřejmě jenom u sladké verze) a mandlemi, vložte do trouby a zhruba dvacet minut pečte, aby pečivo vyběhlo a bylo zlatavé. Hotové muffiny mají být poměrně hutné a vláčné.
Komentáře