Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vydatné chili con carne
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 732
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2104 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 162 g
Tuky 74 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyhlášená texaská specialita chilli con carne má své kořeny v mexické kuchyni a to je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Máme pro vás podrobný návod, jak na ně! Pokud masu neholdujete, připravte si chili con carne bez masa, chutná stejně báječně.

Suroviny

olej 1 PL
česnek 2 stroužky
chilli sušené 1 PL
římský kmín 1 PL
mletý
vývar hovězí 300 ml
majoránka (drhnutá) ½ PL
v konzervě
sůl
pepř
čerstvě mletý
nebo 2 kostičky tmavé čokolády (viz Tajný tip)

Postup

1

Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.

2

Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte rozpálit. Do rozpáleného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut restujte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a římský kmín. Ještě chvilku restujte, až se všechno koření rozvoní a vůně se propojí.

3

Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozpadlo a bylo stejnoměrně opečené. 

4

Na řadě je omáčka. Vývar nalijte do pánve. Přidejte konzervovaná rajčata. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.

5

Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se neodpařila. Pokud ano, přidejte trochu vody. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

6

Nakonec do pánve přidejte slité fazole. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte vodu. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

TAJNÝ TIP: Kousek čokolády

Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

30.05.2008 14:41
potvrzuji, je to výborné, zrovna to vařím na Den dětí pro 15 dobrovolníků...:)
11.10.2007 13:11
u nás je to taky hit. doporučuju podávat se sýrem, zakysanou smetanou a hromadou zeleniny - rajřata, salát... nic jiného není potřeba
03.09.2007 18:04
Recept se nachází v č.11/05, str.58
03.05.2007 08:06
Tento recept se stal naprostým hitem naší rodiny. Jako přílohu se nebojíme použít rýži. Jelikož děláme dvojitou dávku, k dalšímu chodu (večeře) se podává pečivo dle chuti strávníků. Skutečně tento recept nemá chybku.
18.01.2007 12:43
Opravdu moc dobré, dělala jsem to už mnohokrák a vždy všem moc chutnalo.Místo přílohy dávám dobrý chlém.
08.12.2006 00:14
aby melo vice mexicke chuti tak ja mu pridavam cerstvy koriandr.
22.10.2006 13:33
Dnes jsme měli tuto lahůdku k obědu. Fakt nemá chybu. Dělala jsem dřív vždy jen ze zakoupené směsi koření. Vyzkoušela jsem i tajný tip. Prostě perfektní. Jen se nepsalo o příloze. Já to riskla - v mrazáku jsem měla tzv. šumavské knedlíky (klasické bramborové knedlíky, kam přidám nakrájenou housku jako do houskových). Knedlíky jsem opekla na pánvi na trošce sádla - a bylo to prostě ono.
30.01.2007 15:58
Fantazii se meze nekladou,ale myslim že naky mexikanec by ti za tohle sejmul hlavu z krku .................
14.02.2015 14:41

Mexican mozna aovšem nejde o mexický pokrm Chilli con carne je typicke americke jidlo pochazejici z Texasu...

27.09.2006 12:23
tenhle Váš recept znám už od té doby, co poprvé v Apt vyšel, od té doby jsme to "měli na talíři" už hodněkrát, jiná verze ChCC nepřipadá v úvahu:-) a rozšiřuji jej dál...Dnes jsem koupila u svého řezníka masíčko a zítra bude "sváteční oběd"...už teď se těším až to dnes připravím...do zítra se uleží...Vařím to vždycky až pozdě večer, jinak by jsem to "sežrali" hned :-))

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč