Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 453
Více než hodinu Velmi snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8434 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 817 g
Tuky 510 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Originální recept na medovník se po dlouhých peripetiích podařilo získat redaktorce Šárce Hamanové od Gruzínky Nanuli Dérové. Vypadá komplikovaně, ale budete překvapeni, jak je snadný. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.

Suroviny

tuk 250 g
Hera
vejce 3 ks
med 3 PL
tmavý
na ozdobení
Na krém
slazené, karamelizované – Salko karamel (mléčný karamel)
máslo 300 g

Postup

1

Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

2

Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

3

Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.

4

Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

5

Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléčný karamel vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte a přimíchejte k nim nadrobno nasekané ořechy.

6

Sestavte domácí medovník. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. Nechte aspoň do druhého dne odležet.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete mléčný karamel, kupte konzervu slazeného kondenzovaného mléka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a zhruba hodinu a půl až dvě hodiny vařte. 

 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

21.11.2006 11:43
100 g (150 g) krystaloveho cukru podlejeme 1/2 dcl vody a varime na tmavsi karamel. Tento zalejeme 1/4 l mlieka a nechame rozvarit. Lyzicu maizeny rozmiesame v trochu mlieka a vlejeme do vriaceho karamelu. Nechame vychladnut. Medzi tym si vyslahame 250 g masla a karamelovu kasu do neho po lyziciach zaslahame.
18.11.2006 13:04
Zdravim vsechny, taky jsem zkousela pripravit Medovnik, pro mou chut byl ale velmi sladky a pro me pratele taky takze velky uspech neziskal. Ted jsem ale v Anglii a zkusila jsem ho podavat jako dezert k veceri a anglicani byli nadseni a medovnik tady delam docela casto i kdyz ho sama nejim.
18.11.2006 12:19
Aby sa cesto nelepilo pri natieraní treba stierku namočiť do vody.
11.11.2006 19:53
No tak teda mně je 15 a tento recept na medovník jsem dělala poprvé a určitě ne na posled. Dost jsme se u toho rozčilovala, protozže těsto mi ztuhlo ten tip s válečkem je dobrej příště to vyzkoušim, jsme ráda že to neni jen ojedinělá chyba . Medovník vypádá a chutná výborně, ale je moc a moc sladký...příště uberu víc jak půlku cukru. Jinak bych přidala možná oříšky, ale rozhodně ne šlěhačku....!!
01.06.2007 18:15
Nemuzu nikde najit tu fintu s valeckem. Prosim, o co jde? Taky se mi to lepi.
12.07.2007 11:23
Těsto je papíře potřeba rozvaloval vlhkým válečkem: Váleček opláchnout studenou vodou a zlehka otřít utěrkou a 2-3x rozvalit těsto, pak opakovat opláchnutí - jde to skvěle, těsto se na váleček nelepí a je rychle rozválené.
07.11.2006 15:47
Medovník jsem zkoušela poprvé - karamelový krém jsem také prostřídala s krémem - hustá zakysaná smetana a protože byl synovi k narozeninám byl nechán uležen na balkóně přikrytý velkým hrnkem 2 dny. - Potom pohádka - kousky jsem ještě postříkala šlehačkou - všichni se jen oblizovali a v brzké době budu muset péct znovu - s radostí - protože byl opravdu výborný.
02.11.2006 17:11
Tak jsem poprvé zkusila medovník. Udělala jsem ho dítěti jako dort. Byl skvělý, prostě výborný. Krémy jsem udělala 2, jeden světlý, druhý karamelový. Nemělo to chybu. Chtěla jsem se zeptat jak dlouho asi může vydržet? Ale u nás nevydrží nic více jak 2 dny. Jen teoretická trvanlivost????
29.10.2006 21:47
I já jsem si pročetla tolikero chvalozpěvů na tento recept, že jsem neodolala a pustila se do vaření. Cesta byla dlouhá, ale docela snadná a recept sem i já pochopila :) A výsledek - když jsem ho přinesla kamarádům na kolej nastala neuvěřitelná rychlost zmizení medovníku na posezení a spokojené tváře jedlíků:) Takže děkuji za tenhle supr recept s nímž je život zas o něco sladší!
20.10.2006 11:43
Máme jako rodinné stríbro podobný recept. Peče se u nás vždy v rámci vánočního šílení a celá rodina ho miluje. Jen malé vylepšení. K vaření těsta používám hrnec na mléko. Teď mámn ovinku s kulatým dnem (na kašičky). Krém je však úplně jiný. Do hodně změklého máslá se žašlehá tolik rumu pokojové teploty, kolik ho máslo pojme. Nattírá se jenom tence ale rum způsobí, že už druhý den je moučník krásně vláčný. Žádný další cukr ani jiné přísady.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč